Digitala filmarvet

Filmer

Här hittar du de filmer som vi på Filminstitutet har restaurerat digitalt och som finns att boka för visning. Du kan söka på fritext eller hitta filmer genom att filtrera på år, regissör eller teman/kategorier. Texter om aktuella teman/kategorier finner du i menyn.

Sök och filtrera
 1. Trut!

  Kortfilm Dokumentär I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Kortfilm av Arne Sucksdorff om det unika fågellivet på Stora och Lilla Karlsö utanför Gotland. Med trutens förhållande till sillgrisslan i centrum.

 2. Den allvarsamma leken

  Kvinnor regisserar Klassisk litteratur som film I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Gift kvinna bedrar sin gifta älskare i följsam filmatisering av Hjalmar Söderbergs odödliga kärlekshistoria.

 3. Beröringen

  Film med engelsk text I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Motvillig Bergman gör halvsvenskt drama där Bibi Andersson bedrar Max von Sydow med Elliott Gould. "Bara Strindberg visste mer om kvinnor" – Theodor Kallifatides.

 4. Picassos äventyr

  Komedier genom tiderna I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution Hans Alfredson

  ”Picasso är trött i päran, åker till rivieran” – Elsa Beskow är berättaren, Dalís fingrar är fem meter långa, Hemingway stickar, konstpolishunden Jacky sniffar upp marina motiv, Hasse och Tage ljuger hela tiden och ingen pratar svenska utom Elsa i Ta...

 5. Luffaren och Rasmus

  Film för barn och unga I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution Sommarfilmer

  Den första filmatiseringen av Astrid Lindgrens gripande historia om luffaren Oskar och pojken Rasmus, en fattig, föräldralös och drömmande pojke.

 6. Ingenjör Andrées luftfärd

  Film med engelsk text I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  "Jag hade inget val. Vi måste starta." Ingenjören Salomon August Andrée (Max von Sydow) leder 1897 en expedition mot Nordpolen i en läckande vätgasballong som inte går att styra. Jan Troells film blev nominerad till en Oscar.

 7. I huvet på en gammal gubbe

  Animation Hans Alfredson

  Per Åhlins geniala teckningar av Johan Björks bordellbesök och dödsångest varvas med spelscener i mästerverk där Hasse Alfredson hamnar på ålderdomshem och berättar om sitt liv.

 8. För hennes skull

  I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Gösta Ekman kliver in i ett väntrum med notan för en päls och kliver ut med en roll i en revy. I den första svenska talfilmen packar Inga Tidblads fästman pistolen och Ekman ger allt i "Åh, Isabell!".

 9. Vingarne

  Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Äldre konstnär faller för yngre protegé i vad som har kallats den första homoerotiska spelfilmen någonsin. I regi av Mauritz Stiller.

 10. Ur marionetternas liv (Aus dem Leben der Marionetten)

  Film med engelsk text Film med svensk text I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Västtyskt tv-drama där lyckad affärsman drömmer om att skära halsen av sin fru, som redlös berättar för bekantskapskretsen vad han inte är i stånd att göra.

Visa fler