Digitala filmarvet

Filmer

Här hittar du de dryga 250 filmer som vi hittills har restaurerat digitalt och som finns att boka för visning. Du kan söka på fritext eller hitta filmer genom att filtrera på år, regissör eller teman/kategorier. Texter om aktuella teman/kategorier finner du i menyn.

Sök och filtrera
 1. Ingmar Bergman

  Dokumentär I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Bergman dansar och ler tills Bibi Andersson vägrar byta byxor i den första av Stig Björkmans dokumentärer om regissören, som gör Beröringen och definierar film.

 2. Till glädje

  Film med engelsk text I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Sjukligt självömkande violinist gnäller om magknip när frun har värkar i tragiskt drama med självbiografiskt ärelystnadstema. Maj-Britt Nilsson är genial och Victor Sjöström dirigerar på riktigt.

 3. Sången om den eldröda blomman

  Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution Den svenska filmens guldålder

  Storslagna naturscenerier och spektakulär forsränningssekvens i nyrestaurerad stumfilmsklassiker där Lars Hanson uppvaktar dotter till rivaliserande storbonde men tvingas lämna fädernegården och försörjer sig som flottare.

 4. Norrtullsligan

  Klassisk litteratur som film Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution Den svenska filmens guldålder

  Spritköket på mattan och korven i skrivbordslådan i kvinnokollektiv där fyra kontorister jagade av liderliga män lackar igen nyckelhålet så de kan gå runt i underkläderna. Elin Wägner skrev boken och Hjalmar Bergman manuset.

 5. Sagan om den lilla flickan och den stora kärleken

  Kvinnor regisserar Kortfilm

  Kortfilm om en övergiven kvinna i vilken Marie-Louise Ekman fortsätter att utforska människors olika kroppar och perspektiv.

 6. Pojken i trädet

  I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Tonårsrebell skjuter rådjur åt ligaledare som korsfäster honom med taggtråd. "Som naturskildring är 'Pojken' enastående. Något i den vägen så mättat har aldrig skapats förr i något land, ej ens av Robert Flaherty." – Bengt Idestam-Almquist

 7. Kalle Stropp, Grodan Boll och deras vänner

  Film för barn och unga I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Sjungande gräshoppor, stop motion-grodor och hallucinatorisk dekor i barnmusikal där ingenting är för konstigt. Regissören gör alla rösterna, och filmen bygger på hans radioshow.

 8. Törst

  Film med engelsk text I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Eva Henning och Birger Malmsten drabbar samman i en tågkupé, från Basel till Centralen. "Even in his later, far more austere films, in which man wrestles with an uncaring universe, Bergman was never much more stoic – and grim." – Vincent Canby, New Y...

 9. Thriller - A Cruel Picture

  Film med engelsk text

  Stum sexslav med avsågat gevär och lapp för ögat torterar hallicken som höll i skalpellen. Regissören satsade på en "dödskommersiell skitfilm" med inklippt porr och blodbad i slow motion. "The roughest revenge picture ever made." – har Quentin Tarant...

 10. Sommarlek

  Film med engelsk text I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Dansös läser sin döda pojkväns dagbok och minns sin ungdoms skärgårdsäventyr. Sommarlek, som bygger på en historia Bergman skrev som mycket ung, blev hans första kritikersuccé.

Visa fler