Digitala filmarvet

Filmer

Här hittar du de dryga 250 filmer som vi hittills har restaurerat digitalt och som finns att boka för visning. Du kan söka på fritext eller hitta filmer genom att filtrera på år, regissör eller teman/kategorier. Texter om aktuella teman/kategorier finner du i menyn.

Sök och filtrera
 1. Roy Anderssons reklamfilmer

  Kortfilm

  Vid sidan om sina spelfilmer har Roy Andersson haft en diger karriär som reklamfilmsregissör. Han gjorde sin första reklamfilm 1969 och har därefter gjort över 300 stycken, många av dem prisbelönta. Vi har digitalt restaurerat fem av de mest klassisk...

 2. Svenska flickor i Paris

  Kvinnor regisserar Sverige och världen I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Rödvin och ruelse i Parisskildring där tre svenskor står modell, viker tvätt och klistrar affischer för att slippa åka hem. Peter Weiss stod bildregin och Barbro Boman för personregin.

 3. Puder

  Kvinnor regisserar

  Dan Ekborg kastar rekvisita på Alexander Bard, Örjan Ramberg bryter samman i paljettlinne, Lena Nyman kedjeröker och halsar sprit och Gösta Ekman pudrar kränkta divor på Teater Krokodil, där man måste förnedra sig för att överleva.

 4. Kristin kommenderar

  Komedier genom tiderna I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Skrämmande resolut hembiträde (Dagmar Ebbesen) tar över hushåll där mor ammar medan hon ritar veckotidningsschejker, tvillingarna river lägenheten och far slarvar bort dem på Norrmälarstrand.

 5. Kris

  Film med engelsk text I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Inga Landgré, som var nitton år och hade gjort sex filmer när Ingmar Bergman gjorde sin första film, lämnar i Kris sin fostermor för att arbeta på sin biologiska mors skönhetssalong – men i storstaden lurar en förförare.

 6. ”Fadern, Sonen och Den Helige Ande” …

  Kvinnor regisserar

  Absurd historia om roller och åldrande av Marie-Louise Ekman, där Ernst-Hugo Järegård gör en makalös tolkning av en plågad äldre man i balettdräkt.

 7. Det sjunde inseglet

  Film med engelsk text I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  En medeltida korsfarare spelar schack med döden för att vinna respit i en pesthärjad tillvaro. En av Ingmar Bergmans mest svårsmälta filmpitchar blev ett av det sena 1950-talets mest omtalade verk, Det sjunde inseglet.

 8. Fucking Åmål

  Film för barn och unga Film med engelsk text Film som har filmhandledning

  Lukas Moodyssons långfilmsdebut om tonåringarna Agnes och Elins kärlekshistoria blev en enorm succé. Publiken vallfärdade till biograferna, kritikerna hyllade den och priserna föll som regn.

 9. Ingmar Bergmans reklamfilmer

  Kortfilm Film med engelsk text

  Under 1950-talet gjorde Ingmar Bergman nio reklamfilmer för tvålen Bris, med Gunnar Fischer som fotograf och Bibi Andersson bland andra i rollerna.

 10. Bill och hemliga Bolla

  Film för barn och unga Kortfilm Animation Knattefilm

  Bill får äntligen ett syskon, han blir en stolt storebror till Bolla. Men vartefter tiden går märker familjen att något är annorlunda med Bolla, hon beter sig inte som andra barn. Hon känner inte igen folk och svarar inte när andra tilltalar henne. H...

Visa fler