Digitala filmarvet

Filmer

Här hittar du de dryga 250 filmer som vi hittills har restaurerat digitalt och som finns att boka för visning. Du kan söka på fritext eller hitta filmer genom att filtrera på år, regissör eller teman/kategorier. Texter om aktuella teman/kategorier finner du i menyn.

Sök och filtrera
 1. Semesterhemmet

  Kvinnor regisserar Kortfilm Animation Sommarfilmer

  Banbrytande animerad dokumentär där Birgitta Jansson bandat gästerna på ett semesterhem och återskapat allt från köttbullar till frälsningssoldater i lera. Semesterhemmet gjordes när Aardman Animations började prova samma metod.

 2. Mina drömmars stad

  Klassisk litteratur som film I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Filmatisering av Per Anders Fogelströms episka roman om Stockholm under 1860-talet, sett ur arbetaren Hennings ögon.

 3. I skuggan av solen

  Kvinnor regisserar Dokumentär I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Ung kvinna som dödat tjurar sedan hon var 15 måste göra det med ett enda stick om männen ska låta henne möta de största djuren. Guldbaggebelönad dokumentär med virtuost foto.

 4. U-barn

  Kortfilm I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution

  Kortfilm av Öyvind Fahlström, den internationellt mest framgångsrika utövaren inom svensk experimentell konst under 1900-talet. Filmen är ett collage med blandning av cinéma vérité, reklamfilm, gatuteater och monologer och handlar om olika medvetande...

 5. Ciao Bella

  Film för barn och unga Sverige och världen Film som har filmhandledning

  Svenskiranske Mustafa åker till Gothia Cup i Göteborg i hopp om att bli av med oskulden. Av misstag tas han för italienare och i den nya rollen vågar han närma sig tjejerna. Förväxlingsdrama för ungdomar om kärlek, sex och att hitta sin identitet.

 6. Pojken och draken

  Kortfilm

  Impressionistisk kortfilm där svarvare utan pengar tar sin lille son till fiskebodarna längst ut vid havet och bygger en drake till honom. Jan Troell hade gjort en rad kortfilmer, men Pojken och draken är Widerbergs debut.

 7. Ormens ägg (The Serpent's Egg)

  Film med engelsk text Film med svensk text

  David Carradine lever på sprit och Liv Ullmann prostituerar sig i Berlin 1933, där man äter stupade hästar och ett Kafka-likt arkiv har hemliga försöksrum. En av filmerna Ingmar Bergman gjorde under sin tid i exil.

 8. Sommaren med Monika

  Klassisk litteratur som film Film med engelsk text I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution Sommarfilmer

  Sommar, skärgård och svenskt nakenbad: Ingmar Bergmans filmatisering av Per Anders Fogelströms populära roman blev en omskriven publiksuccé. Harriet Andersson förkroppsligar i rollen som Monika en ny, erotisk frigjordhet som bidrog till intresset för...

 9. Hon dansade en sommar

  I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution Sommarfilmer

  Sommar, sex och själskval – Arne Mattssons tragiska kärlekshistoria blev en internationell skandalsuccé och "den svenska synden" ett begrepp.

 10. Herr Arnes pengar

  Klassisk litteratur som film Film med engelsk text Den svenska stumfilmen I Filminstitutets distribution Nya titlar i Filminstitutets distribution Den svenska filmens guldålder

  Vålnad leder sin fostersyster rätt i Selma Lagerlöf-filmatisering där skotska 1500-talsknektar vässar knivarna när isen stängt alla vägar hem. Slutbilden av kvinnorna på isen är en av den svenska filmhistoriens mest berömda.

Visa fler