Digitala filmarvet

Håkan Serner i Bang!

Bang!

Tema/Kategori: Film med engelsk text , I Filminstitutets distribution

Regissör Jan Troell

Årtionde: År 1970-1979

Ingmar Bergman hjälpte Jan Troell att få pengar till filmen ingen ville satsa på, och Håkan Serner fick en Guldbagge för rollen som den förälskade läraren som skriver på sin stora Livssymfoni.


Spelfilm
År: 1977
Regissör: Jan Troell
Skådespelare: Håkan Serner, Yvonne Lombard, Eva von Hanno, Susan Hampshire
Längd: 100 min
Åldersgräns: 11 år

FILMEN GÅR FÖR TILLFÄLLET INTE ATT BOKA FÖR VISNING.

Rättigheter: AB Svensk Filmindustri.
Boka  filmen för biografvisning i Filminstitutets distribution.

Den timide kemiläraren Magnus Ejnar Hinder, en drömmare som spelar tvärflöjt i en amatörorkester, vill hellre komponera sin stora Livssymfoni än gå till skolan. Hans exhustru lägger sig i hans liv, han har ett förhållande med en teckningslärare och han förälskar sig i en gästspelande brittisk cellist. I skolan berättar man om den spårlöst försvunne adjunkten som sägs leva på orgelvinden, en man som liknar Hinder. När symfonin ska spelas i Konserthuset möter han cellisten. Hon känner som han, men är inte fri att lämna allt. Fri blir däremot orgeladjunkten, som till slut äntligen får komma till himlen.

Jan Troell var i sin huvudpersons ålder när han gjorde Bang!, som kom mellan Zandy's Bride och The Hurricane, de två amerikanska filmer som följde på den internationella succén med Utvandrarna och Nybyggarna. Men han hade velat använda Sven Christer Swahns novell Orgeladjunkten sen han gjorde sin första långfilm Ole Dole Doff, som liksom Bang! handlar om en lärare – Troell hade själv undervisat innan han började göra film.

Det var inte lätt att få någon att tro på projektet. SF:s Kenne Fant sa blankt nej, trots att Utvandrarna och Nybyggarna spelat in mycket pengar till bolaget. Harry Schein fann händelseförloppet "skälingen ointressant och dessutom i stor utsträckning obegripligt". Den 10 januari 1975 skrev Troell till Ingmar Bergman och bad mycket ödmjukt om råd, och den 5 februari meddelade Kenne Fant att arbetet med finansieringen var igång.

Bang! har ett litterärt underlag, även om det är rejält omarbetat. Troell är en av de få regissörer i världen som fotograferar sina filmer själv. Själv har han sagt att han behöver någonting skrivet "att krypa bakom", men just friheten i förhållande till orden var det som imponerade på de tongivande svenska kritikerna.

I Sydsvenskan skrev Jan Aghed: "Inför [Troells] nya film kopplar man lämpligen av hjärnan och på sinnena. [...] Här kastar han loss från filmromanernas tunga och ansvarsfyllda episka berättande och använder filmspråket som det aldrig annars används i Sverige, till att ansvarslöst upphäva gränserna mellan verklighet och fantasi, drömmar, syner och associationer."

Nils Petter Sundgren jämförde i Expressen Bang! med Federico Fellinis självbiografiska skildring av en konstnärs vedermödor: "[...] Bang! är något av en svensk 8 1/2, en våldsamt subjektiv skildring av en konstnärs liv och arbete, hans svaghet och triumf. [...] Här finns en ohämmad konstnärlig vitalitet, ett mod att finna ett personligt filmspråk, och det roliga är fräschören. Man blir hela tiden överraskad, någon gång konsternerad."

I Kurt Mälarstedts bok Jan Troell (Norstedts 2011) berättar regissören om en sekvens han tycker mycket om: den där orgeladjunkten, som länge släppt ner lappar från vinden, försöker igen. "... den unga vackra städerskan har blivit äldre. Hon sitter trött och vilar sig på en stol vid flygeln i aulan. Och då faller den där lappen ned på en sträng så att en ton uppstår. Hon lägger inte märke till det men sitter kvar en stund – och så lyfter hon fingret och trycker ned en tangent, och det är samma ton. Och så fylls rummet av ett ljus. Solen, och hon rätar på ryggen. För mig blev detta en symbol för vad konst kan åstadkomma..."

(Bang! blev nominerad till Guldpalmen i Cannes. Håkan Serner fick en Guldbagge för sina insatser i Troells film och Bo Widerbergs Mannen på taket, där han spelar Rönn. "Livssymfonin" av Karl-Erik Welin ingår i Ett svenskt rekviem.)

Text: Nina Widerberg (2015)

Läs mer om "Bang!" i Svensk Filmdatabas