Digitala filmarvet

Besöka sin son

Tema/Kategori: Kortfilm

Regissör Roy Andersson

Årtionde: År 1960-1969

"Jag kan inte förstå hur fan du kan ha tvätt hängande därinne. I ett rum!" I Roy Anderssons första skolfilm klagar en far i nio minuter på hur hans son lever.

Kortfilm
År: 1967
Regissör: Roy Andersson
Skådespelare: Maud Backéus, Lars Karlsteen, Kajsa Wilund, Peter Egge
Längd: 9 min
Åldergräns: Barntillåten

Filmen finns i distribution hos TriArt Film.

"Jag tycker ni ser slöa ut, och utspökade. Det är det jag vill ha fram. Inga gardiner har du, golvet fullt av slängda tidningar, och ett helt rum fullt av tvätt. I en lägenhet. Det är det jag vill ha fram."

En missnöjd far i rutig skjorta duckar för tvättstrecken i sin sons lägenhet. Hans hunsade fru dukar fram sillen de haft med sig. Sonen har majspipa och hippiemustasch, och den svartklädda dottern har tjock med mascara. Ingen av dem lyssnar på sin far.

Tvätten, gardinerna, tidningarna, studierna, mustaschen. Rollfigurerna skulle bråka om minst fem saker och temat skulle vara generationsmotsättningar – när eleverna på Filmskolan skulle göra sin första film var det ordning och reda. Den nio minuter långa Besöka sin son är ett fulländat familjeporträtt, och man känner igen tonen i filmen. I en intervju av Orvar Säfström kommenterar regissören det: "Det är samma sorts replikföring fortfarande. Mycket beskäftigt om bagateller. Och en viss humor tycker jag det finns också i replikerna." En viss humor. Han måste skämta.

Text: Nina Widerberg (2015)

Läs mer om "Besöka sin son" i Svensk Filmdatabas