Digitala filmarvet

Härlig är jorden

Tema/Kategori: Kortfilm , Film med engelsk text

Regissör Roy Andersson

Årtionde: År 1990-1999

Roy Anderssons prisbelönta bidrag till stafettfilmen 90 minuter 90-tal, som producerades av Göteborgs filmfestival. Kortfilmen var hans första spelfilm efter Giliap och den första att markera hans utmärkande filmspråk.

Kortfilm
År: 1991
Regissör: Roy Andersson
Skådespelare: Klas Gösta Olsson, Lennart Björklund, Christer Christensen
Längd: 14 min
Åldersgräns: 15 år
Filmen finns med engelsk text

Filmen finns i distribution hos TriArt Film.

En grupp människor står samlade runt en lastbil i utkanten av en stad. Nakna män, kvinnor och barn drivs in genom lastbilens bakdörr. Lastbilen bommas igen och en av herrarna tar en slang och kopplar den från avgasröret in till lastbilen. Därefter körs den runt i cirklar. En medelålders man i förgrunden vänder sitt ansikte mot kameran. Han återkommer sedan i fjorton tablåer, i vilka han lakoniskt berättar om sin tillvaro, sina närmaste och sina käraste ägodelar.

I Arbetet berättade Roy Andersson om sina avsikter med filmen: "Det ska handla om moralbegrepp, förhållandet till din nästa, det vill säga  djupa mänskliga frågor som vi inte ägnat oss åt i filmerna under de senaste tio-femton åren ... Jag vill dra igång en debatt och givetvis kan nästa regissör protestera mot mina pretentioner och gå i svaromål. Men filmen kommer automatiskt att hänga ihop och bli en yttring av vår tid." Och i Göteborgsposten utvecklade han i samband med premiären: "Den här filmen talar inte i klarspråk om vår skuld under 40-talet och nazitiden. Men samhället har en väldig förmåga att sortera bort en obehaglig fråga när den är 'färdigdiskuterad', genom att säga att den hörde till den eller den epoken och inte är aktuell längre. Men den chansen ska inte samhället ges! [...] Individuella psykoser måste sättas in i ett större sammanhang än bara jaget. Tillvaron har skadats genom brott mot livets ordning, vi lever i en tid som handlar om allt annat än att tjäna livet för vårt gemensamma bästa. [...] Med reklamfilmerna har jag fått erfarenhet att berätta mycket på kort tid. Man kan också se filmen som en trailer till en långfilm som jag skulle vilja göra med utgångspunkt i de här frågorna."

Göteborgs filmfestival producerade stafettfilmen 90 minuter 90-tal och de andra regissörerna var Agneta Fagerström-Olsson, Björn Runge, Gunnel Lindblom, Lisa Ohlin, Hans Alfredson, Eva Bergman, Reza Parsa, Rolf Börjlind och Daniel Alfredson. Roy Andersson var först ut.

Efter det hårda mottagandet av Giliap (1975) tog det tid för Roy Andersson att återvända till spelfilmen. Han gjorde succé som reklamfilmare och när han återvände till spelfilmen 1991 etablerade han det filmspråk som idag är synonymt med honom. I Göteborgsposten förklarade han vidare om Härlig är jorden: "Jag har försökt att hitta ett nytt filmspråk. Varje bild ska vara så exakt att ord knappt behövs; varje vinkel, varje detalj."

Filmen fick ta emot en hel rad priser på filmfestivaler runtom i Europa.

Text: Lova Hagerfors (2015)

Läs mer om "Härlig är jorden" i Svensk Filmdatabas