Digitala filmarvet

Lördagen den 5-10

Tema/Kategori: Kortfilm

Regissör Roy Andersson

Årtionde: År 1960-1969

Kolonistugeägare dricker snaps, sjunger Havsörnsvalsen och snackar skit om masonit. Roy Anderssons sista skolfilm, om ett ungt pars lördag, har hundra förbindelser med En kärlekshistoria.

Kortfilm
År: 1969
Regi: Roy Andersson
Skådespelare: Bernt Hedberg, Rose Lagercrantz, Ingeborg Kähr, Gunnar Ossiander, Stefan Böhm
Längd: 47 min
Åldersgräns: Barntillåten

Filmen finns i distribution hos TriArt Film.

Det finns en scen i Lördagen den 5-10 där paret sitter på ett kafé, och vi ser dem genom fönstret. De skrattar, och hon tar upp en plastflaska med senap och leker att det är parfym. Hon blundar och sprutar luftparfym på sig. Sceneriet kom till för att Rose Lagercrantz satt och lekte med senapsflaskan när man repeterade. Att göra film är "att ta vara på någonting man ser", säger Roy Andersson i en intervju av Orvar Säfström.

I en annan scen försöker den vuxna sonen, som motvilligt gått med på att ringa på hos portvakten, hindra sin mor från att följa med nedför trapporna. Det enda som är i bild är deras händer på ledstången, och sedan hennes fötter när hon smyger efter honom i strumplästen. Det sceneriet föddes också på plats, och portvaktscenen är en av filmens roligaste.

Roy Andersson ville göra en film utan handling. Som de tjeckiska nya vågen-regissörerna, som struntade i historier och skildrade tillstånd och stämningar istället. Milos Formans En blondins kärleksaffär var en förebild, och Evald Schorms Vardagsmod, där det inte händer ett dugg.

När han ser tillbaka beskriver Roy Andersson Lördagen den 5-10 som en film om "lyckans sorgliga sida, också". Det har gått nästan femtio år, och han talar om en grundton av livsångest. Man kan undra om han kände så när han gjorde sin film. Han behöver bara låta Rose Lagercrantz stå och trycka på knappen vid ett övergångsställe på Renstiernas gata, för att man ska vilja leva. Och det är ändå innan hon gör det där med senapsflaskan.

Text: Nina Widerberg (2015)

Läs mer om "Lördagen den 5-10" i Svensk Filmdatabas