Digitala filmarvet

QM: I think I call her QM

Tema/Kategori: Kvinnor regisserar , Kortfilm

Årtionde: År 1990-1999

Ilsken psykiater som isolerat sig i sin Manhattan-lägenhet hittar lerig varelse under sängen. Filmen har sitt ursprung i en paranoid psykiaters efterlämnade papper.

Kortfilm
År: 1998
Regissör: Ann-Sofi Sidén, Tony Gerber
Skådespelare: Kathleen Chalfant, Ann-Sofi Sidén, Dennis Reid, Emmanuel Xuereb
Längd: 27 min
Åldersgräns: 11 år

Rättighetsinnehavare: Testchamber. Boka filmen genom oss.

"I'm pretty sure I have a visitor." Kvinnlig psykiater som slutat städa sin lägenhet i ett tegelhus i Greenwich Village vaknar med en varelse under sängen. Den främmande är naken, täckt av lera, stum och krälar som en reptil. Psykiatern låser in henne i en skrubb. Hon har låst in sig själv också: hon har murat igen fönstren med böcker och installerat övervakningskameror, och hon skriker i porttelefonen när någon kommer för nära. Mannen tvärs över gatan är en spionerande mean faced fucker, the fucking plumbers förstör hennes smink, telefonreparatörerna är fuckers som snokar i lägenheten, och när någon ringer utan att säga något slänger hon telefonen i väggen och vrålar att den jäveln inte kan ett skit om psykoanalys. Men varelsen i skrubben är intressant...

Ann-Sofi Sidén: "Om QM är Ruths skapelse, så är hon skapad av Ruths ord, av hennes anteckningar och undersökningar. Hon är en fysisk manifestation av det som händer i Ruths huvud, eller summan av den bråte som samlats i lägenheten efter år av förvirring. Det som intresserar mig i myten om Golem* är att tron är nyckeln till alla visioner, skapelser och teorier. För oss också: QM existerar bara om vi tror på henne."

QM har funnits i Ann-Sofi Sidéns performance- och videoverk sedan slutet av 80-talet. Hon spelar henne själv, och fick kvällstidningsrubriker när QM gick in på varuhuset NK och luktade på en Chanel-parfym. "Det började med en dikt. En lista med uppdrag och profetior som 'Queen of mud' skulle ta sig igenom inför sin resa ut i rymden och tillbaka. Innan QM lämnade jorden skulle hon bland annat lära sig att återknyta till sitt känsloliv via lukter."

1994 deltog Sidén i grupputställningen "Who has enlarged this hole?" på West 9th Street i New York, där den pensionerade psykiatern Alice E. Fabian i tjugo år kämpat mot en paranoid psykos, barrikaderad i sin lägenhet. Med utgångspunkt i Fabians efterlämnade papper gjorde Sidén verken "It's by Confining One's Neighbor that One is Convinced of One's Own Sanity" och "Would a Course of Deprol Have Saved van Gogh's Ear?" I QM: I think I call her QM träffas psykiatern och lerdrottningen. 2016 ska QM återvända till jorden och slå ner i Ruhrområdet, förutspår konstnären.

*I den mest kända Golem-myten gör en rabbin i Prag år 1580 en figur av lera, en varelse som ska skydda stadens judiska befolkning. Varelsen blir levande när rabbinen lägger en kabbalistisk formel i hans mun. När rabbinen förlorar kontrollen över sin skapelse, beslutar han att aldrig göra honom levande igen.

Text: Nina Widerberg (2015)

Läs mer om "QM: I think I call her QM" i Svensk Filmdatabas