Digitala filmarvet

Resan till dej

Tema/Kategori: Komedier genom tiderna

Årtionde: År 1950-1959

Jussi Björling sjunger Till havs! i komedi där Sven Lindberg försöker vinna tillbaka sin försummade fru, som gjort kometkarriär tack vare Sigge Fürst. Alice Babs gör succé men också ett groteskt nummer som svart flicka i Pippi-flätor.


Spelfilm
År: 1953
Regissör: Stig Olin
Skådespelare: Alice Babs, Sven Lindberg, Hjördis Petterson, Karl-Arne Holmsten, Jussi Björling
Längd: 95 min
Åldersgräns: Barntillåten

Rättighetsinnehavare: Telepicture Marketing. Boka filmen genom oss.

Skådespelaren Stig Olin regisserade tio filmer mellan 1953 och 1957. Crazykomedin I dur och skur, med Povel Ramel, Alice Babs och Sven Lindberg, var den första. Publikframgången följdes redan samma år av Resan till dej, där Alice Babs försumlige make Sven Lindberg får ångra sig bittert när hustrun gör succé som sångerska.

Manuset skrev Olin tillsammans med Hasse Ekman, men även om Alice Babs har fler spelscener än vanligt är det musiknumren som är det minnesvärda i Resan till dej: Stig Olin hade själv skrivit de blivande klassikerna En gång jag seglar i hamn och På söndag, Arne Domnérus spelade klarinett i orkestern, och Jussi Björling sjöng, i sin sista film, Till havs! och Ljuva Aida. Det man önskar att man aldrig hade sett är Alice Babs som svart flicka med Pippi Långstrump-flätor. Att revynumret är i färg gör det ännu värre.

Afton-Tidningens Per-Olof Wredlund var också upprörd, av flera skäl: "Det är ett färgavsnitt inlagt, där Alice Babs förekommer sminkad som neger. Den blå färgtonen tyder på Gevacolor men kallas här för Sandrewcolor och slår med flera hästlängder alla lila rekord man tidigare sett. Alice Babs ser ut att lida av höggradig anilinförgiftning, som slagit ut över hela kroppen. Mot tendensen i sången – negern som vill bli vit – reagerar man starkt. Det måste vara som ett slag i ansiktet för en neger att få höra den texten."

Mauritz Edström, Dagens Nyheter, kallade Resan till dej ett "hafsigt halvgjort arbete, generande enkel. [...] Den här filmen når ju inte ens upp till sin egen anspråkslöshet" Systemet med en berättare avfärdade han som "en lättvindig flykt undan svårigheterna att berätta i filmbilder. [...] Erbarmligt dåligt är också revyinslaget i färg – det är ju inte ens ett amatörjobb [...]."

Svenska Dagbladets Lill (Ellen Liliedahl) var däremot förtjust: "En sån liten behändig musikkomedi! Så avväpnande anspråkslös [...]. [...] Efter alla våldsamma skildringar av ungdomar på glid och på samhällets botten är det välgörande att få se ett par exemplar av ungdom utan svartmålning – kanske i raraste laget för att vara riktigt verkliga, men just det behövdes ju för kontrastens skull."

Text: Nina Widerberg (2015)

Läs mer om "Resan till dej" i Svensk Filmdatabas