Digitala filmarvet
Agnès Varda, Aki Kaurismäki, Marzieh Makhmalbaf, Alexander Payne, Lars von Trier, Agnieszka Holland och Wes Anderson.

Världens främsta regissörer väljer svenska filmer

Filminstitutet samarbetar under hösten med Folkets Hus och Parker för att tillgängliggöra det svenska filmarvet på landets biografer. Gemensamt har vi bett sju utländska regissörer att välja och presentera sina tre svenska favoritfilmer. De sju regissörerna som valt är inga mindre än Alexander Payne, Wes Anderson, Agnès Varda, Lars von Trier, Agnieszka Holland, Marzieh Makhmalbaf och Aki Kaurismäki.

Av regissörernas val har vi under rubriken Regissörens val skapat ett filmprogram för Folkets Hus och Parkers biografer. Samtliga filmer är digitalt nyrestaurerade och finns i Filminstitutets biografdistribution.

Programmet med sju filmer presenteras under Folkets Hus och Parkers filmdagar i Kiruna 11-14 augusti och då visas också en av filmerna, Victor Sjöströms mästerverk Ingeborg Holm (1913), med levande musik. Filmen, som är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet, är vald av Oscarbelönade Alexander Payne (About Schmidt, Sideways, Nebraska m fl och snart aktuell med ny film som Rolf Lassgård medverkar i).

Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet:
– Svensk film har från första början haft betydelse för omvärlden. Redan på stumfilmstiden var Sverige ett av de länder som förnyade filmkonsten och gjorde film som påverkade samhället. Vi har onekligen många filmer som nått ut i världen, av regissörer som Victor Sjöström, Bo Widerberg, Suzanne Osten och inte minst Ingmar Bergman. Och det är verkligen roligt att kunna erbjuda dessa filmer till svenska biografer igen.

Lova Hagerfors, projektledare för distributionen av de digitaliserade filmerna:
– Vartefter vi digitalt restaurerar det svenska filmarvet blir filmerna tillgängliga för biografer. Många av dem har inte varit möjliga för biografer att visa tidigare så det ger dem ett till stor del nytt utbud. Och att utländska regissörer har valt filmerna ger dem en ny, spännande ingång. Det är jätteroligt att vi kan göra det här tillsammans med Folkets Hus och Parkers biografer över hela landet. Programmet innehåller sju filmer från 1913 till 1990 och det är ett synnerligen imponerande utsnitt ur vår filmhistoria.

Filmerna som ingår i programmet:
(klicka på filmtitlarna om du vill läsa mer om filmerna)

Ingeborg Holm, Victor Sjöström, 1913

Digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.
Vald av Alexander Payne, med motiveringen "Ingeborg Holm has incredible lighting and staging of actors, rare in cinema this early. A very sensitive and touching film that is so true it still feels modern."
Alexander Payne är en amerikansk regissör som samarbetat med skådespelare som Jack Nicholson, Paul Giamatti och George Clooney i filmer som About Schmidt (2002), Sideways (2004) och The Descendants (2011). Värnar om filmhistorien och själv finansierat restaureringen av bland annat filmer av Charlie Chaplin. Hans två andra svenska favoritfilmer är Gunnar Hedes Saga av Mauritz Stiller (1923) och Flicka och hyacinter av Hasse Ekman (1950).

Fröken Julie, Alf Sjöberg, 1951

Digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.
Vald av Aki Kaurismäki, med motiveringen "Den är helt enkelt en storslagen film."
Aki Kaurismäki är Finlands främste filmskapare. Hans fåordiga och tragikomiska filmspråk liknar inte någon annans. Han har gjort filmer som Skuggor i paradiset (1986), Bohemernas liv (1992), Moln på drift (1996), Mannen utan minne (2002) och Mannen från Le Havre (2011). Hans två andra svenska favoritfilmer är Berg-Ejvind och hans hustru av Victor Sjöström (1918) och Ett anständigt liv av Stefan Jarl (1979).

Smultronstället, Ingmar Bergman, 1957

Digitalt restaurerad av SF Studios.
Vald av Marzieh Makhmalbaf, med motiveringen "På grund av dess djupa, filosofiska, poetiska och filmiska vision."
Marzieh Makhmalbaf är en iransk regissör som i Sverige är mest känd för sin film Dagen då jag blev kvinna (2000). Hon är också klippare och manusförfattare, bland annat till Buddha föll av skam, regisserad av Hana Makhmalbaf. Samarbetar ofta med övriga medlemmar i den stora filmfamiljen Makhmalbaf. Hennes två andra svenska favoritfilmer är Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet (1957) och Persona (1966).

Jungfrukällan, Ingmar Bergman, 1960

Digitalt restaurerad av SF Studios.
Vald av Wes Anderson, med motiveringen "På min lista representerar den alla filmer skapade av denne filmskapare som kanske har gjort fler mästerverk än någon annan filmskapare i något land i världen sedan filmens begynnelse."
Wes Anderson är en amerikansk regissör, känd för sina egensinniga komedier, som The Royal Tenenbaums (2001), Darjeeling Limited (2007) och The Grand Budapest Hotel (2014). Hans två andra svenska favoritfilmer är Sånger från andra våningen av Roy Andersson (2000) och Tillsammans av Lukas Moodysson (2000).

Barnvagnen, Bo Widerberg, 1963

Digitalt restaurerad av SF Studios.
Vald av Lars von Trier, med motiveringen "Filmglädje".
Lars von Trier är Danmarks mest innovative, provokative och kände regissör, som gjort filmer som Breaking the Waves (1996), Idioterna (1998), Dancer in the Dark (2000), Antichrist (2009) och Nymphomaniac (2013). Hans två andra svenska favoritfilmer är Såsom i en spegel av Ingmar Bergman (1961) och Utvandrarna av Jan Troell (1971).

Svält, Henning Carlsen, 1966

Digitalt restaurerad med stöd från Danske Filminstitut.
Vald av Agnès Varda.
Agnès Varda är en prisbelönad fransk regissör, som var central (och enda kvinnan) inom den franska nya vågen. Debuterade 1954 och har sedan dess gjort ett tiotal spelfilmer och minst dubbelt så många essäfilmer och dokumentärer och dokumentärer, bland andra Cléo från 5 till 7 (1962), Vagabond (1985) och Efterskörd (2000). Hennes två andra svenska favoritfilmer är Persona av Ingmar Bergman (1966) och Kärlek 65 av Bo Widerberg (1965).

Skyddsängeln, Suzanne Osten, 1990

Digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.
Vald av Agnieszka Holland, med motiveringen "En subtil film, med fantastiskt foto, om den komplexitet som ligger bakom makt och terrorism."
Agnieszka Holland är en polsk filmskapare som har regisserat klassiker som Europa Europa (1990), Olivier Olivier (1992) och Den hemlighetsfulla trädgården (1993) och tv-serier som The Wire, Treme och House of Cards. Har också skrivit manus till Andrzej Wajdas och Krzysztof Kieslowskis filmer. Hennes andra två svenska favoritfilmer är Fanny och Alexander av Ingmar Bergman (1982) och En duva satt på en gren och funderade på tillvaron av Roy Andersson (2014).

Skriv ut