Digitala filmarvet
Marie Öhman och Fredrik Becklén i Hugo och Josefin (1967), av Kjell Grede.

Film för barn och unga

Har dina barn hört om Hugos och Josefins magiska vänskap? Vet du hur ett barns familjeuppror såg ut på 70-talet? Vilka barnen var som kom från hela Europa efter kriget och hamnade i Seppan? Vi digitaliserar och restaurerar löpande det svenska barnfilmsarvet.

Vi restaurerar digitalt det svenska barnfilmsarvet löpande. Alla filmerna går att boka för biografvisningar. Filmerna hittar du här.

Sverige har en rik barnfilmshistoria. Från tidlösa klassiker som Barnen från Frostmofjället (1945), Hugo och Josefin (1967) och alla filmatsieringar av Astrid Lindgrens böcker till andra som Fimpen (1974), Mamma pappa barn (1977) och Det stora barnkalaset (1981), som är värdefulla inte minst för att de inte är tidlösa. De är filmer som kanske inte skulle ha kunnat göras i dag. I stället visar de fram bilder och idéer av barn och barndom som inte syns – men kanske borde synas – i dagens barnfilm. Sammantaget ger den svenska barnfilmshistorien en stor bredd i bilden av barn, de vuxnas syn på dem och samhället i stort.

Film i skolan på Filminstitutet har gjort särskilda filmhandledningar för de digitaliserade barnfilmerna, som lärare och andra kan använda i samband med visning av filmerna. Läs mer om filmhandledningarna.

Skriv ut