Digitala filmarvet

Topplistan för digitaliserade filmer

Här hittar du de filmer i Filminstitutets digitala arkiv och distribution som bokas mest av biografer.

Topplistan januari-maj 2017

Under våren 2017 är Pelle Svanslös den film som i särklass har visats mest ur Filminstitutets digitala arkiv och distribution. På delad andraplats kommer två ikoniska stumfilmer, Ingeborg Holm och Körkarlen. Och på tredje plats är Skyddsängeln av Suzanne Osten.


1. Pelle Svanslös, 1981, Stig Lasseby
Älskad och finurligt animerad långfilm om Pelle Svanslös, bondkatten som blir stadskatt i Uppsala. För rösterna stod bland andra Mats Åhlfeldt, Ewa Fröling och Ernst-Hugo Järegård.


2. Ingeborg Holm, 1913, Victor Sjöström
En av våra första filmklassiker. Den första svenska film som väckte verklig samhällsdebatt och bidrog till att man faktiskt ändrade lagen om fattigvård.


2. Körkarlen, 1921, Victor Sjöström
Victor Sjöströms Selma Lagerlöf-filmatisering, där den oförbätterlige suputen David Holm blir utsedd till dödens körkarl. Ingår sedan länge i filmens internationella kanon.


3. Skyddsängeln, 1990, Suzanne Osten
Prisbelönat kammardrama om högborgerlig minister som mordhotad reser till sitt sommarställe med familjen och en livvakt, som visar sig vara medlem i politisk organisation och planerar att mörda ministern.

 

Topplistan 2016

Under 2016 visades följande fem filmer från Filminstitutets digitala arkiv och distribution flest gånger på biografer i Sverige. Animerade barnfilmer är märkbart dominerande bland de mest populära. Fyra av de fem filmerna finns i Filminstitutets distribution.


1. Pelle Svanslös, 1981, Stig Lasseby
Älskad och finurligt animerad långfilm om Pelle Svanslös, bondkatten som blir stadskatt i Uppsala. För rösterna stod bland andra Mats Åhlfeldt, Ewa Fröling och Ernst-Hugo Järegård.


2. Dunderklumpen, 1974, Per Åhlin
Tidlös barnfilmsklassiker om figuren Dunderklumpen, av Beppe Wolgers och animatören Per Åhlin, som blandade animation och spelfilm, saga och realism, vemod och humor. Filmen, med oförglömlig musik av Toots Thielemans, drog vid premiären en jättepublik till biograferna.


3. Seppan,1986, Agneta Fagerström-Olsson
Agneta Fagerström-Olssons långfilmsdebut om hennes egen uppväxt i Seppan, söder om Stockholm, där människor från alla delar av det krigshärjade Europa arbetade och bodde och rönte stor uppmärksamhet. Filmen fick en rad utmärkelser, såväl i Sverige som utomlands.


4. Hets, 1944, Alf Sjöberg
Alf Sjöbergs filmiska studie i pennalism orsakade en häftig skoldebatt och blev en internationell succé. Ingmar Bergmans manus var enligt honom själv delvis baserat på egna erfarenheter.


5. Resan till Melonia, 1989, Per Åhlin
En fantasifull och färgsprakande animerad Shakespearehyllning i miljödebattens kölvatten för vilken Per Åhlin belönades med en guldbagge.

 

Topplistan 2015

Följande filmer var de mest bokade i vårt digitala filmarkiv och från vår distribution 2015. Jubileumsåren för Ingrid Bergman och Hasse Ekman märktes tydligt av och film för barn och unga fanns det en ständig efterfrågan på.


1. Intermezzo, 1936, Gustaf Molander


2. En kvinnas ansikte, 1938, Gustaf Molander


3. Sjunde himlen, 1956, Hasse Ekman


4. Flicka och hyacinter, 1950, Hasse Ekman


5. Fimpen, 1974, Bo Widerberg


5. Åke och hans värld, 1984, Allan Edwall

Skriv ut