Filmarkivet
I arkivets frys- och kylkasematter finns material till över 25 000 filmer. Foto: Fredrik Rundqvist.

Innehav

Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet har sitt ursprung i Svenska Filmsamfundet, som bildades i oktober 1933. Filmarkivet är därmed ett av de äldsta i världen.

I våra samlingar finns idag drygt 61 000 material till över 25 000 filmer bevarat, fördelat på:

  • ca 33 000 visningskopior
  • ca 28 000 bevarandematerial

Huvuddelen av visningskopiorna föreligger på 35 mm, som varit det vanligaste produktions- och distributionsformatet sedan filmens tillkomst. Samlingarna innehåller också 16 mm- och 70 mm-kopior, samt sedan 2012 också digitala biografkopior (DCP).

Med bevarandematerial menas bildnegativ, tonnegativ, duplikatnegativ, CRI-negativ, omvändningsoriginal, masterkopior, slutmixar och annat material som kan användas vid framställandet av nya visningskopior. Bevarandematerial finns i huvudsak till svenskproducerad film. Sedan 2012 finns i samlingarna också bevarandematerial i form av digitala mastrar.

Totalt finns ca 210 000 rullar film i samlingarna.

Svenska Filminstitutets bibliotek och dokumentationsavdelning bevarar kringmaterial såsom affischer, stillbilder, manuskript och pressmaterial.

Filmarkivets beståndskatalog är sökbar från datorerna i Filmhusets bibliotek. Om du inte har möjlighet att besöka Filmhuset går det bra att höra av sig med förfrågningar via mail eller telefon.

Skriv ut