Filmpedagogik

Film i skolan-dagarna 2018

Film i skolan-dagen är en inspirerande mötesplats för alla som arbetar med filmkultur för barn och unga. Årets tema är ”Demokrati, delaktighet och representation” och filmdagarna äger rum i Skåne, Jämtland, Blekinge och Dalarna.

Nu är anmälan till årets avslutande film i skolan-dag i Tällberg 9 oktober öppen. Anmäl dig och ta del av programmet här.

Årets övriga Film i skolan-dagar ägde rum i Malmö på Biograf Panora i Malmö i samband med BUFF 22 mars, i Östersund 24 april samt i Karlshamn 4 september.
På varje ort står Filminstitutet för förmiddagens program och den regionala aktören för programmet under eftermiddagen.

FILM I SKOLAN-DAGEN I TÄLLBERG

Var: Dalecarlia Quality hotel, Tällberg
När: 9 oktober 2018
Tid: 10.00 - 16.00 (incheckning och frukostfika mellan 09.30 - 10.00)
Kostnader: Gratis att anmäla sig till dagen, vi bjuder på lunch och fika.

Preliminärt Program 
09.30 – 10.00 Incheckning och frukostfika.

10.00 – 12.00
En bild säger mer än tusen ord
Anna Tornberg, projektledare Statens medieråd presenterar delar ur det demokratistärkande pedagogiska materialet, Propaganda och bilders makt samt Könsnormer i bildspråket, som Statens medieråd har tagit fram för skolan.

Delaktighet & representation ur en filmares perspektiv
Clara Bodén, regissör, producent och manusförfattare, pratar om behovet av att, som ung, kunna känna igen sig i de bilder som omger en samt varför det är viktigt att olika röster från olika miljöer får synas och höras. Clara är bland annat skapare av filmen Lgh+bil+allt jag har och äger.

Bilder av den andre
Sanjin Pejkovic är filmforskare vid Linnéuniversitetet, medarbetare på Göteborgs filmfestival samt filmskribent. Genom en filmhistorisk förankring, praktiska filmanalyser och i en dialog med publiken, kommer Sanjin att diskutera och göra några nedslag som problematiserar och granskar stereotypernas historia på den vita duken.

Workshop
Filmworkshop med mediepedagogen Ria Wedin Brunet.

12.00 – 13.00 Lunch

13.00 – 16.00
Filmrikets filmpedagogiska plattform
Lianna Hallsénius, projektledare för Filmriket, berättar om Filmrikets kostnadsfria webbresurs för lärare. Plattformen är kopplad till läroplanen.

Igenkänning, starka känslor och värderingar: västerländsk action, islamofobi och komplexa publikreaktioner
Tomas Axelson, filmforskare och verksamhetsledare för Interkulturellt utvecklingscentrum Högskolan Dalarna, diskuterar filmens roll som resurs för djupa värderingsstrukturer i samhället.

Fika Kaffe, te, fikabröd och frukt.

Flickor-tag plats!
Filmpedagogen och manusförfattaren Eva Sjöblom berättar om sitt integrationsprojekt för att stärka unga flickor i Leksand.

Workshop
Mediepedagogen Ria Wedin Brunet håller filmworkshop.

Skriv ut