Ta del av filmsamlingarna

Nya titlar i distributionen

Filminstitutet digitaliserar löpande filmer ur det svenska filmarvet och nya filmer tillkommer i vår distributionskatalog vartefter de blir restaurerade och digitaliserade. Här är de senaste titlarna!


Månen är en grön ost , 1977, Mai Zetterling
Zetterling vidgar sina gränser och gör en experimentell långfilm, tretton år efter långfilmsdebuten
Älskande par. "En film för stora barn och små vuxna", sa Zetterling, som leker med förmänskligade färger, clownkonster, nonsensrim och förvrängda bilder. I ensemblen ser vi en ung Ewa Fröling i början av hennes filmkarriär - i rollen som en violett harpist.

 


Bröderna Lejonhjärta, 1977, Olle Hellbom
Astrid Lindgrens magiska äventyrsklassiker om världar bortom jordelivet som rymmer både paradisiska Körsbärsdalen och förtryckta Törnrosdalen. Filmen kom att betraktas som regissören Olle Hellboms bästa Lindgren-filmatisering.

 


Strul, 1988, Jonas Frick
Hyperaktiv kamera och febril klippning i actionkomedi med artisten Björn Skifs i huvudrollen, som även var medförfattare till filmens manus. Regissören Jonas Frick hade tidigare arbetat i reklam-
och musikvideobranschen, och tidens recensenter funderade över hur 2000-talets publik skulle granska bildlösningarna i denna film, med dess "vildsinta berättaridéer från rockvideons och reklamfilmens överskruvade världar..".

  

 
Eld,lera och människor: Kooperativa Förbundet visar en film om Gustavsberg och Gustavsbergs porslin, 1942, Kaj Tenov
Kortfilm om Gustavsberg, samhället och porslinsfabriken.

 


En kille och en tjej, 1975, Lasse Hallström
Tidningsbud med journalistexamen gör sin bedragna flickvän galen i Lasse Hallströms långfilmsdebut. Manus skrev Hallström ihop med filmens huvudperson "Brasse" Brännström.

 


Ett paradis utan biljard, 1991, Carlo Barsotti
Biljardfanatiker från toscansk håla får jobb i drömlandet Sverige, landet där man viskar när man pratar, där kaffet är diskvatten, där man får mjölk till maten och där det inte finns några biljardbord. 

 


Bomsalva,1978, Lars Molin
Sprängare som förlorat sina kamrater tvingas borra i bergväggar med dynamit. Molins far var sprängare, och den laddade debutfilmen bygger på verkliga händelser.

 


Utvandrarna, 1971, Jan Troell
Första delen av Jan Troells filmatisering av Vilhelm Mobergs romansvit, om hur svenskar under 1800-talet massutvandrade från hungersnöd och förtryck i Sverige till Amerika i hopp om ett bättre liv. Liv Ullmann vann en Golden Globe för sin roll som Kristina.

 


Älskande par, 1968, Mai Zetterling
Förbjudna lustar, depraverad överklass och klasshat i Mai Zetterlings första långfilm, där tre kvinnor minns varför de hamnade på BB. Efter partier av Agnes von Krusenstjernas "Fröknarna von Pahlen".

Se trailer till Älskande parfilmarkivet.se


Längtan till havet, 1931, John W Brunius
När Marcel Pagnols pjäs Marius blev film, gjorde man en fransk, en tysk och en svensk version samtidigt. Längtan till havet utspelas i Marseilles hamnkvarter, där Edvin Adolphson slits mellan Inga Tidblad och sin längtan ut på haven.

 

Thora van Deken, 1920, John W Brunius
Danska nobelpristagaren Henrik Pontoppidans berättelse om moder som slåss för sin dotters arvsrätt och tar lagen i egna händer, blev till en film som imponerar på många plan - berättartekniskt, fotografiskt och skådespelarmässigt. Teaterdrottningen Pauline Brunius gör i titelrollen sin första och kanske främsta filminsats framför kameran.

 

Långt borta och nära, 1976, Marianne Ahrne
Nyanställda mentalvårdaren Mania gör allt för att få en stum ung man att tala, och en cynisk psykiater utnyttjar hennes hängivenhet. Marianne Ahrne fick en Guldbagge för sin passionshistoria.

Se trailer till Långt borta och nära på filmarkivet.se

 

  
Brother Carl, 1971, Susan Sontag
Relationsdrama med Keve Hjelm som försöker tämja skygg dansare som slutat tala och stumt barn är besatt av ljud. Den amerikanska författaren och debattören Susan Sontag gjorde totalt fyra långfilmer, varav två i Sverige.

 


Diagonalsymfoni,1925, Viking Eggeling
Den svenska konstnären Viking Eggeling var del av avangardet i 1920-talets Europa. Hans enda film är en milstolpe för den abstrakta och animerade filmen.

 


Hip hip hurra! 
1987, Kjell Grede
Stellan Skarsgård gestaltar en glädjerusande Krøyer i bildskön film om den kända konstnärsgruppen ”Skagenmålarna” i 1800-talets Jylland. Vann Guldbagge för både bästa regi och bästa kvinnliga skådespelare.

 


Frånskild, 1951, Gustaf Molander
Vackert foto i film med Inga Tidblad i rollen som hustrun som efter olycklig skilsmässa hittar sin egen väg. En av tre filmer där Gustaf Molander regisserar Ingmar Bergmans manus, vilket skrevs i samarbete med Herbert Grevenius.

 


Eva, 1948, Gustaf Molander
Kritikerrosad film om ung man som brottas med skuld och gudstvivel.
Recensent Bengt Idestam-Almqvist skrev vid premiären ”Eva bevisar åter hur viktigt det är för en första rangens filmförfattare att bli iscensatt av en första rangens regissör. […]".
En av tre filmer där Gustaf Molander regisserar Ingmar Bergmans manus.

 


Kvinna utan ansikte, 1947, Gustaf Molander
Gunn Wållgren förför den gifta Alf Kjellin i intensiv film noir med expressionistiskt foto. En av tre filmer där Gustaf Molander regisserar Ingmar Bergmans manus, vilket skrevs i samarbete med Molander.

 

Hitta alla digitaliserade titlar i distribution här!

Skriv ut