Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Betygsindex för svensk film under 10 år

  Analys och statistik

  Det är i år 10 år sedan Filminstitutet började med betygsidex för svensk film. Tre år senare började vi göra det också för utländsk film. Här analyserar vi bland annat hur betygsindexet för svensk film varierat över tid och för film i olika genrer.

 2. Vilka genrer väljer biopubliken?

  Analys och statistik

  Ett sätt att möta publikens skilda intressen är att utgå från genre. Här analyserar vi vilka genrer som dominerade i utbudet på svenska biografer 2010-2016 och vilka genrer som genererade flest besök.

 3. Komplett Stiller-retrospektiv på franska cinemateket

  14 juni-5 juli visas en komplett retrospektiv över Mauritz Stillers bevarade filmer på Cinémathèque française i Paris.

 4. Ulf Stark har avlidit

  Författaren och manusförfattaren Guldbaggebelönades för Tsatsiki, morsan och polisen och fick Gullspira för en ”djup respekt för varje barn - och vilsna vuxna”.

 5. Skål för Guldpalmen

  Äntligen! Det var 25 år sedan Guldpalmen gick till en svensk film (Bille Augusts Den goda viljan, 1992). Med andra ord var det dags att fira rejält. Filmhuset slog upp dörrarna och välkomnade Ruben Östlund och hans team till en hyllningskväll med guldballonger, uppblåsbara palmer, cheerleaders, kramar och skratt.

 6. Bo Widerberg-retrospektiv i Frankfurt

  15-21 juni arrangerar Filmkollektiv Frankfurt en i det närmaste komplett Bo Widerberg-retrospektiv på Deutsches Filminstitut. Samtliga filmer kommer från Filminstitutets samlingar.

 7. Minneskväll för Gösta Ekman

  Svenska Filminstitutet, SF Studios och SVT höll måndagen den 29 maj en minneskväll för Gösta Ekman, som gick bort den 1 april i år.

 8. Vill du se mer av Ruben?

  Efter nästan två veckor av glittriga filmvisningar är den 70e årgången av Cannes Filmfestival till ända, och den svenske regissören och manusförfattaren Ruben Östlund kunde igår lämna den franska rivieran med det allra finaste, mest åtråvärda priset i bagaget - Guldpalmen. En historisk vinst som ger eko över en hel filmvärld och som nog gör många nyfikna - vem är Ruben Östlund, vad har han gjort mer och hur gör man för att se det man har missat?

 9. Senaste resultaten från Kreativa Europa MEDIA

  Kreativa Europa

  Såväl Göteborgs filmfestivals tv-satsning TV Drama Vision och The Financing Forum for Kids Content finns bland de projekt som beviljats stöd.

 10. En kväll om Gösta Ekman

  Filminstitutet arrangerar en kväll till minne av Gösta Ekman i Filmhusets Bio Victor, den 29 maj, med start kl.17.30. Biljetter säljs via länken längst ner. 

Visa fler