Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Ökat intresse för klassiker på bio

  Analys och statistik

  Klassiker visas mer och mer på svenska biografer. Men hur intresserade är svenska biografbesökare av att se klassisk film? Vilka klassiker är populärast? Vi har analyserat filmer som visats på svenska biografer mellan åren 2008-2016 med minst 10 år gamla premiärdatum.

 2. Betyg - Korparna

  Jens Assurs drama om bonden Agnes slit hade svensk biopremiär fredagen den 13 oktober. 

 3. Weber, Landis, Wallace & Gromit

  Biblioteket Cinemateket

  John Landis om förebilder, återupprättelse för Lois Weber och arbetet bakom leranimerad film. Biblioteket tipsar om läsning att kombinera med Cinematekets program.

 4. Betyg – Efter Inez

  Karin Ekbergs dokumentär om att förlora ett barn och överleva sorg har premiär fredagen 29 september.

 5. Betyg – The Nile Hilton Incident

  Tarik Salehs kriminalthriller om ett mord i det korrumperade Kairo har svensk biopremiär 29 september.

 6. Dubbel vinst till Dröm vidare

  Svenska Rojda Sekersözs långfilmsdebut Dröm vidare belönades med priset Guldlövet för Bästa Film under Duhoks International Film Festial, Kurdistans främsta filmfestival. Filmens huvudrollsinnehavare Evin Ahmad belönades med Silverlövet, priset för Bästa Skådespelare.

 7. Min börda prisad i Toronto

  Min Börda av svenska Niki Lindroth von Bahr tilldelades priset Bästa internationella kortfilm på Toronto filmfestival 2017. En i raden av priser för den animerade musikalfilmen med sjungande och dansande djur.

 8. Betyg - Silvana - väck mig när ni vaknat

  Dokumentären om Silvana Imam av regissörerna Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis har svensk biopremiär 15 september.

 9. Europeisk plan för animation presenterad

  Kreativa Europa

  Den europeiska animationssektorn har ett stort potential att växa och lyckas över de närmaste åren. Under Cartoon Forum i Tolouse så presenterades den Europeiska animationsplanen.

 10. Betyg – Borg

  Janus Metz film Borg hade svensk biopremiär fredagen den 8 september. 

Visa fler