Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Filmer från Filminstitutet på årets upplaga av festivalen i Bologna

  Vid årets upplaga av den årligt återkommande arkivfestivalen Il cinema ritrovato i Bologna (23-20 juni) kommer Filminstitutet att presentera sin digitala restaurering av Det sjunde inseglet (Ingmar Bergman, 1957), som premiärvisades i Cannes i maj månad, och utnämndes till festivalens bästa digitalisering. 

 2. Röst – åtta korta dokumentärfilmer inför valet 2018

  Genom att lyfta unga och nya röster, bakom och framför kameran, vill initiativet RÖST inspirera till samhällsengagemang. Inför valet har Svenska Filminstitutet och Sveriges Television och  tagit fram åtta korta dokumentärfilmer som skildrar Sverige 2018. 

 3. Festivalfavoriten Min börda – en av Världens bästa kortfilmer

  Nyheter om svensk film

  Existentialistiska musikaler med sorgsna stop motion-animerade djur går hem både i Sverige och internationellt – svenska kortfilmen Min börda vann en Guldbagge och har visats på rekordmånga festivaler över hela världen, och är nu bioaktuell igen. Vi fick en pratstund med regissören Niki Lindroth von Bahr.

 4. Betyg - LasseMajas detektivbyrå – det första mysteriet

  Josephine Bornebuschs regidebut om Lasse och Majas första fall hade svensk biopremiär 1 juni. 

 5. Vod-tjänsterna som har populär och kritikerhyllad svensk film

  Analys och statistik

  Var fjärde film ses idag på vod. I vilken utsträckning finns svensk film på de olika vod-tjänster som finns? Vi har analyserat de mest sedda filmerna och filmerna med högst betyg från filmrecensenterna. Alla finns att se, men de populära abonnemangstjänsterna ligger i botten vad gäller utbud.

 6. Ansökningar till lång spelfilm

  Analys och statistik

  Filminstitutet får in drygt en ansökan om dagen för utveckling och produktion av lång spelfilm.  Den absolut vanligaste ansökan är ett dramafilmsprojekt för vuxna. Publiken däremot efterfrågar främst skratt och spänning, vilket även visar sig i biografstatistiken. 

 7. Därför väljer publiken bio

  Analys och statistik

  Omvärlden förändras i hög takt och en viktig fråga är hur biografen kan fortsätta att vara relevant för publiken. I denna analys ser vi på vilka motiv som ligger bakom publikens val att se film på bio och vilka upplevelser som bion konkurrerar med.

 8. Betyg - Anders, jag och hans 23 andra kvinnor

  Nahid Perssons personliga och närgångna dokumentär om sin relation med Anders hade biopremiär 25 maj. 

 9. Betyg – En bra vecka för demokratin

  Cecilia Björks dokumentär om Almedalsveckan hade svensk biopremiär fredag 18 maj. 

 10. Betyg - Händelser i Ydre

  Alexander Rynéus, Malla Grapengiesser och Per Bifrost berättar i sin nya dokumentär om livet i en av Sveriges minsta kommuner. Händelser i Ydre hade svensk biopremiär fredag 27 april.

Visa fler