Nyheter

Här hittar du alla nyheter från filminstitutet.se. Pröva sök och filtrera om du vill se bara nyheter av ett särskilt slag.

Sök och filtrera
 1. Betyg - Jimmie

  Jesper Ganslandts annorlunda flyktingdrama Jimmie hade svensk biopremiär 13 april.

 2. Tårtgeneralen visas textad på arabiska över hela landet

  Måndagen den 16 april visar SF Bio Tårtgeneralen textad på arabiska på bästa visningstid i alla städer över landet där biografkedjan har biosalonger. Detta innebär 20 salonger i 17 städer över hela Sverige. Initiativet är ett samarbete med Svenska Filminsitutet i en del av satsningen för tillgängliggörandet av film.

 3. Katinka Faragó – 68 år i svensk films tjänst

  Som Elof Ahrles hundpassare påbörjade Katinka Faragó 1950 vad som skulle komma att bli en legendarisk filmkarriär. Tillsammans med Filminstitutets presschef Jan Göransson samtalar den trefaldiga Guldbaggevinnaren om sitt rika filmliv, på Filmhuset den 10 april. Samtalet kommer även att livesändas på vår Facebook-sida och kommer gå att se här.

 4. Barbro "Lill-Babs" Svensson - 1938 - 2018

  Lill-Babs karriär kom att vara i 64 år. Under hela sitt artistliv varvade hon skivsinspelningar med folkparksturnéer, krogshower, revyer, musikaler, mängder med tv-program men också mycket film.

 5. Bergman – författaren

  Biblioteket

  Ingmar Bergman hävdade livet ut med emfas att han ”aldrig haft några ambitioner som författare”. Hur det nu var med den saken reder vi ut onsdag 11 april kl. 17, då Jan Holmberg gästar oss för att prata om sin nya bok ”Författaren Ingmar Bergman”. I boken gör Holmberg sitt bästa för att bevisa motsatsen – Bergman var visst författare och en j-vligt bra sådan. 

 6. Påsklovsfilm

  Nu är påsken här och den kan med fördel firas med ett biobesök eller hemma gottandes med påskägget framför en film med hela familjen. Vi har samlat en salig blandning svenska filmtips - gammalt och nytt, kort och långt!

 7. Betyg - The deminer

  Hogir Hiroris och Shinwar Kamals dokumentär om minröjaren Fakhir Berwari hade svensk biopremiär 16 mars. 

 8. Betyg - Toppen av ingenting

  Måns Månssons och Axel Peterséns egensinniga film om bostadsmarknaden hade premiär på bio samt på flera digitala plattformar den 16 mars.

 9. Betyg - Amatörer

  Gabriella Pichlers långfilm om den fiktiva småstaden Lafors hade svensk biopremiär 16 mars.

 10. Filminstitutet på BUFF Malmö filmfestival

  På barn- och ungdomsfilmsfestivalen BUFF i Malmö visas fyra filmer från vårt digitaliserade filmarv i en klassikersserie. Temat under årets festival är "förebilder" och filmerna som valts ut är Christina Olofsons  Sanning eller konsekvens (1997), Elina - som om jag inte fanns (2003), av Klaus Häro, Ciao Bella (2007) av Mani Masserat-Agah och Pirret (2007) av Kjell-Åke Andersson.

Visa fler