Ur Citizen Schein. Foto: Triart Film

Betyg - Citizen Schein

Nyheter om svensk film

Maud NycanderJannike Åhlund och Kersti Grunditz Brennans nya film Citizen Schein hade svensk biopremiär fredagen den 10 mars. 

Harry Schein - ett ensamkommande judiskt flyktingbarn som blev en av den svenska efterkrigstidens mest inflytelserika kultur- och mediepersonligheter. Intellektuell gigant och entreprenörsgeni i vissa ögon - elitistisk manschauvinist och makthungrig despot i andras. Hans livshistoria kunde varit hämtad från en Hollywoodfilm.

Filmen produceras av Breidablick Film Productions och distribueras av Triart Film.

Totalt 12 av 15 källor betygsatte filmen och det var genomgående höga betyg, om än också spridda. Nio fyror samt en femma, en trea och en tvåa.

Wanda Benjelloul, Dagens Nyheter, betyg 4: ”Oavsett om man känner till Schein sedan tidigare eller inte är ”Citizen Schein” ett fantastiskt tidsdokument, en underhållande snabbkurs i svensk filmpolitik och en intressant dokumentär om en man vars livsresa får fiktionens mest osannolika framgångssagor att blekna i jämförelse.”

Mats Johnson, Göteborgs-Posten, betyg 2: ”I filmen, som hade tjänat på att dras ner till tv-längden 58 minuter, ältas det för mycket om konflikter som ligger långt tillbaka i tiden och som faktiskt saknar relevans 2017. Om man inte är otroligt intresserad av Harry Schein vill säga.”

Genomsnittsbetyg: 3,76

Skriv ut