Ur Kim - den skalliga primadonnan. Foto: Folkets Bio

Betyg - Kim - den skalliga primadonnan

Nyheter om svensk film

Fredrik Egerstrand och Tintin Anderzons film Kim – den skalliga primadonnan hade svensk biopremiär fredagen den 10 mars.

Detta är filmen om skådespelerskan Kim Anderzon. Älskad och hyllad för sina roller på teater och film. En feministisk förebild som blev en av vår tids största skådespelare. Som skapade sig ett liv där teatern stod över både relationer och familj. Och så kom cancern. Men livet måste levas, till varje pris. Och föreställningen ska spelas, kväll efter kväll. Kim varvar föreställningar med klinikbesök i Tyskland. Men kroppen orkar till slut inte mer. Hon bestämmer sig för att samla alla sina nära, vänner, kollegor, för en sista kväll på Restaurang Wasahof, ett sista framträdande. Hon åker hem från restaurangen efter en magisk kväll och somnar in. För evigt.

Filmen produceras av Egerstrand & Blund Film och distribueras av Folkets Bio.

Filmen fick betyg av nio av våra 15 källor. Genomgående bra betyg med fem treor, tre fyror och en femma av Svenska Dagbladet.

Jeanette Gentele, Svenska Dagbladet, betyg 5: ”Klippan i hennes liv var livspartnern och KBT-terapeuten Lars Naumburg som hon träffade på Pistolteatern när han spelade congas. Han är en av dem som kanske uttrycker sig allra bäst om Kim Anderzons styrka – hennes skamlöshet – i bemärkelsen att hon aldrig skämdes, aldrig var rädd för någonting. Det kände man som åskådare. Och den skamlösheten gjorde att man som publik kände sig trygg – hur långt hon än gick – och i stället vågade skratta ut. Kim befriade oss från vår egen skam.”

Lars Böhlin, Västerbottens Kuriren, betyg 3: ”Filmen hade tjänat på att ge större utrymme åt färre röster – och gärna i mer välfilmade scener. Däremot är det givetvis inget som förtar Kim Anderzons värme och energi, både på och utanför scenen.”

Genomsnittsbetyg: 3,46

Skriv ut