Ur Sameblod. Foto: Sophia Olsson

Betyg - Sameblod

Nyheter om svensk film

Amanda Kernells långfilmsdebut Sameblod hade svensk biopremiär fredagen den 3 mars.

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala - men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Filmen produceras av Nordisk Film Production och distribueras av Nordisk Film.

Filmen betygsattes av 13 av våra 15 källor och fick genomgående höga betyg, sex femmor och sju fyror.

Björn Jansson, SR P4, betyg 5: ”När någon har en historia som bara måste berättas, hantverket att genomföra den och skådespelare som är rätt för rollerna, då kan det bli som en av de stora amerikanska branschtidningarna skrev om Sameblod - inte en enda falsk ton.”

Susanne Sigroth-Lambe, Upsala Nya Tidning, betyg 4: ”Det är en fantastisk långfilmsdebut för Amanda Kernell. Hon berättar fängslande och bildskönt om ett mörkt kapitel i svensk historia. Fria fjällvidder står i bjärt kontrast till såväl mätinstrument för skallar som högborgerliga vardagsrum i Uppsalastadsdelen Kåbo.”

Genomsnittsbetyg: 4,40

Skriv ut