Amanda Kernell, Sameblod. Anna Odell, Återträffen. Lisa Aschan, Apflickorna.

Tre kvinnor toppar betygsindex

Sameblod av Amanda Kernell, Återträffen av Anna Odell och Apflickorna av Lisa Aschan toppar Svenska Filminstitutets tioårsjubilerande betygsindex. Tre långfilmsdebuter av kvinnliga regissörer.

Bioaktuella Sameblod av Amanda Kernell, som turnerat runt världen och hyllats på de stora festivalerna sedan premären i Venedig, fick 4,40 i snittbetyg när Filminstitutet gjorde sin sammanställning efter premiärhelgen. Det innebär att filmen blir ny etta på listan över svenska filmer som Filminstitutet presenterat betygssnitt för, sedan starten för tio år sedan.
Sameblod berättar historien om den samiska tonårsflickan Elle Marja som bestämmer sig för att ge upp sin samiska identitet och söka ett nytt liv i Uppsala. Filmen går nu att se på biografer i hela Sverige.

På andra plats på listan över betygsindex för svenska filmer sedan 2007, kommer Återträffen av Anna Odell som kammade hem tre tunga Guldbaggar för Bästa regi, Bästa manus och Bästa film för filmåret 2013. Filmen hyllades och slog alla rekord då med betygssnittet 4,33. Återträffen hade liksom Sameblod världspremiär i Venedig där den belönades med Fipresci-priset för Bästa debutfilm.
Återträffen är en film som rör sig i gränslandet mellan det dokumentära och det fiktiva. Den handlar om mobbning, maktstrukturer och det sociala spel som såväl barn som vuxna ingår i.
Filmen går att se på Triart.se eller att låna som dvd på Filminstitutets bibliotek.

Lisa Aschans Apflickorna fick lysande recensioner 2011 och kommer på tredje plats med betygsindex 4.21. Även den blev rikligt belönad vid Guldbaggegalan där den plockade hem de tunga priserna för Bästa film och Bästa manus. Aschan vann också Dragon Award Best Nordic Film och FIPRESCI-priset på filmfestivalen i Göteborg  och priset som Bästa film vid den ansedda Tribecafestivalen i USA.
Manus är skrivet av Josefine Adolfsson och Lisa Aschan, som beskriver filmen som "en modern western om makt, sex och djur".
Filmen går att se på Triart.se eller att låna som dvd på Filminstitutets bibliotek.

 Topp 10 - svenska betyg sedan januari 2007
1. Sameblod - 4,40
2. Återträffen - 4,33
3. Apflickorna - 4,21
4. Searching for Sugar Man - 4,20
5. The Prize of the Pole - 4,19
6. Maria Larssons eviga ögonblick - 4,17
7. Tjuvheder - 4,17
8. Tusen bitar - 4,14
9. Call Girl - 4,08
10. Palme - 4,08
Samtliga tio filmer är gjorda med produktionsstöd från Filminstitutet.

Läs mer om Filminstitutets samlade betygsindex av svenska filmpremiärer här>>

Skriv ut