Press

Pressmeddelanden

Sök och filtrera
 1. Niki Lindroth von Bahrs Min Börda till Cannes

  Niki Lindroth von Bahrs kortfilm Min börda har valts ut att tävla i sektionen Quinzaine des Réalisateurs (Directors' Fortnight) under Cannes filmfestival.

 2. Stor donation av Mai Zetterling-material till Filminstitutet

  I en privat donation med material från Mai Zetterlings tidigare arbetsrum i huset Le Mezel i Frankrike finns bland annat fotografier från filminspelningar, påbörjade manus, korrespondens och dagböcker. Mai Zetterlings efterlämnade papper och arbetsmaterial gås nu igenom av Filminstitutets arkivarier.

 3. Svensk kortfilm i tävlan i Cannes – igen

  Julia Thelins Push It är utvald bland nio filmer att tävla om Short Film Palm d'Or (kortfilmens Guldpalm) på Cannes filmfestival. Kortfilmskommittén valde ut de nio bland 4 843 insända filmer.

 4. Gösta Ekman hyllas i Hasse Alfredson-tema på Cinemateket

  Under april och maj visar Cinemateket i Stockholm nio filmer av och med Hasse Alfredson. Med anledning av Gösta Ekmans frånfälle vill vi särskilt uppmärksamma några av dessa. Från samarbetet i Hasseåtages revyer följde Gösta Ekman med till deras filmer och han medverkar i sju av de nio filmerna som visas på Cinemateket, däribland huvudrollerna i de komiska pärlorna Picassos äventyr och Ägget är löst. Men Svenska bilder är först ut. 

 5. Gud, Warhol och humorserie

  Unikt material av och med Andy Warhol, humorserie om fördomar samt rymdäventyr för hela familjen finns bland de projekt som får stöd från Filminstitutet i mars.

 6. Filminstitutets resultatredovisning 2016

  Svenska Filminstitutets resultatredovisning för 2016 är inlämnad till Kulturdepartementet. Den årliga redovisningen beskriver verksamheten under det gångna året samt ger en beskrivning av hur stiftelsen verkat för de formulerade fokusområdena; att stärka den svenska filmen, att öka tillgängligheten till- och kunskapen om film, samt att vara ett drivande och effektivt filminstitut.

 7. Elva svenska filmer på CPH:DOX

  I dag startar CPH:DOX i Köpenhamn, en av världens främsta dokumentärfilmsfestivaler. Hela elva svenska filmer deltar varav fem tävlar. Shapeshifters av Sophie Vuković, Hotellet av Kristian Petri, The Strangest Stranger visas i nordiska tävlan NORDIC:DOX AWARD. Dead Donkeys Fear No Hyenas av Joakim Demmer tävlar i F:ACT AWARD och kortfilmen Nosferatu av John Skoog i NEW:VISION AWARD.

 8. Alla Guldbaggenominerade filmer visas med fri entré

  Nu i helgen finns chansen att se i kapp – eller se om – alla nominerade filmer från årets Guldbaggegala. Filmmaratonet startar på fredag eftermiddag på Cinemateket i Filmhuset, med fri entré.

 9. Moodyssons succédebut återfår rätt look efter nästan 20 år

  Fucking Åmål har knappt gått att se så som den såg ut på bio när dem kom 1998, eftersom den varit snudd på omöjlig att digitalisera i tillräckligt hög kvalitet. Tills nu. Snart kommer filmen åter kunna visas på biografer över hela Sverige, ses via vod, tv och andra fönster. Vid nypremiären på Cinemateket finns dessutom huvudrollsinnehavarna Rebecka Liljeberg och Alexandra Dahlström, filmens producent Lars Jönsson och filmjournalisten Andrea Reuter på plats för ett samtal om filmen. 

 10. Nytt stöd till barnfilm på nationella minoritetsspråk

  Filminstitutet får i uppdrag av regeringen att stödja tillgången till barnfilm på de nationella minoritetsspråken. Filminstitutet disponerar högst 850 000 kronor som kommer används för att språkanpassa, främst genom dubbning, film riktad till barn. I uppdraget ingår också att verka för en bred spridning och användning av filmerna som språkanpassats.

Visa fler