Press

Pressmeddelanden

Sök och filtrera
 1. The Square vinner Guldpalmen

  Ruben Östlund tilldelades i kväll, det finaste priset i filmvärlden – Palme d’Or eller Guldpalmen, för sin omtalade film The Square på den 70-årsjubilerande Cannes filmfestival. Det är 25 år sedan den prestigefulla palmen gick till en svensk film, 1992 mottog Billie August priset för Den goda viljan.

 2. NEON – nytt utvecklingsstöd för nya filmformat

  På en presskonferens i Cannes idag presenterades NEON - Next Original Narratives - Svenska Filminstitutets satsning på nya format. Fem projekt kommer att tilldelas utvecklingsstöd om 100 000 kronor. Initiativet kommer från nytillträdda konsulenten för kortfilm och nya format Erika Wasserman.

 3. Anna Serner invald i Stockholms konstnärliga högskolas styrelse

  Svenska Filminstitutets vd Anna Serner har av regeringen utsetts att ingå i styrelsen för Stockholms konstnärliga högskola. Styrelsen består, utöver de av regeringen utsedda, av representanter för lärare och studenter samt av personalorganisationerna utsedda företrädare för de anställda.

 4. Filmåret i siffror 2016

  Filminstitutets rapport Filmåret i siffror 2016 visar att biograferna hade ett riktigt succéår 2016 med en av de högsta besökssiffrorna på 17 år. Trots svenska succéer som En man som heter Ove såg färre svenskar svensk film på biograferna under 2016 jämfört med 2015. Rapporten visar däremot att det var fler som såg svensk film på tv i år och att Sverige fortfarande ligger i framkant när det kommer till en jämställd filmbransch.

 5. Jenny Gilbertsson ny barnfilmskonsulent

  Svenska Filminstitutet har utsett Jenny Gilbertsson till ny barnfilmskonsulent. Hon har bland annat ett förflutet som producent till flera publikframgångar inom kriminalgenren och har utvecklat flera barnfilmsprojekt på produktionsbolaget Jarowskij. Jenny Gilbertsson tillträder 21 augusti.

 6. 50/50 by 2020 – Global Reach, seminarium på Cannes Film Market

  Svenska Filminstitutet och WIFT Nordic presenterar 50/50 by 2020 – Global Reach, ett seminarium på Cannes Film Market som handlar om hur jämställdhetsarbetet fortgår utanför Sveriges gränser. Filminstitutets vd Anna Serner pratar med regissörerna Agnieszka Holland och Jessica Hausner om filmskapande och kvalitet, och representanter från Norge, Irland, USA och Kanada berättar om deras initiativ för en mer jämställd filmbransch.

 7. Deadlines för Moving Sweden 2017

  Här är de deadlines som kvarstår för resterande stöd för Moving Sweden 2017:

 8. Silvana Imam, Utøya och New York

  Dokumentärer om Utøya och rapparen Silvana Imam samt Peter Grönlunds första film efter femfaldigt Guldbaggeprisade Tjuvheder är bland projekten som får produktionsstöd i april.

 9. Ruben Östlunds The Square tävlar om Guldpalmen

  Som första svenska film på 17 år tävlar Ruben Östlunds nya film The Square om den prestigefulla Guldpalmen på Cannes filmfestival. The Square är Östlunds fjärde långfilm som deltar i Cannes efter Turist (2014), Play (2011) och De ofrivilliga (2008).

 10. Niki Lindroth von Bahrs Min Börda till Cannes

  Niki Lindroth von Bahrs kortfilm Min börda har valts ut att tävla i sektionen Quinzaine des Réalisateurs (Directors' Fortnight) under Cannes filmfestival.

Visa fler