Press

Pressmeddelanden

Sök och filtrera
 1. Filminstitutets resultatredovisning 2016

  Svenska Filminstitutets resultatredovisning för 2016 är inlämnad till Kulturdepartementet. Den årliga redovisningen beskriver verksamheten under det gångna året samt ger en beskrivning av hur stiftelsen verkat för de formulerade fokusområdena; att stärka den svenska filmen, att öka tillgängligheten till- och kunskapen om film, samt att vara ett drivande och effektivt filminstitut.

 2. Elva svenska filmer på CPH:DOX

  I dag startar CPH:DOX i Köpenhamn, en av världens främsta dokumentärfilmsfestivaler. Hela elva svenska filmer deltar varav fem tävlar. Shapeshifters av Sophie Vuković, Hotellet av Kristian Petri, The Strangest Stranger visas i nordiska tävlan NORDIC:DOX AWARD. Dead Donkeys Fear No Hyenas av Joakim Demmer tävlar i F:ACT AWARD och kortfilmen Nosferatu av John Skoog i NEW:VISION AWARD.

 3. Alla Guldbaggenominerade filmer visas med fri entré

  Nu i helgen finns chansen att se i kapp – eller se om – alla nominerade filmer från årets Guldbaggegala. Filmmaratonet startar på fredag eftermiddag på Cinemateket i Filmhuset, med fri entré.

 4. Moodyssons succédebut återfår rätt look efter nästan 20 år

  Fucking Åmål har knappt gått att se så som den såg ut på bio när dem kom 1998, eftersom den varit snudd på omöjlig att digitalisera i tillräckligt hög kvalitet. Tills nu. Snart kommer filmen åter kunna visas på biografer över hela Sverige, ses via vod, tv och andra fönster. Vid nypremiären på Cinemateket finns dessutom huvudrollsinnehavarna Rebecka Liljeberg och Alexandra Dahlström, filmens producent Lars Jönsson och filmjournalisten Andrea Reuter på plats för ett samtal om filmen. 

 5. Nytt stöd till barnfilm på nationella minoritetsspråk

  Filminstitutet får i uppdrag av regeringen att stödja tillgången till barnfilm på de nationella minoritetsspråken. Filminstitutet disponerar högst 850 000 kronor som kommer används för att språkanpassa, främst genom dubbning, film riktad till barn. I uppdraget ingår också att verka för en bred spridning och användning av filmerna som språkanpassats.

 6. Malmödramer och Solsidan blir långfilm

  Olika svenska livsutmaningar gestaltas bland de projekt som får stöd från Filminstitutet i februari. Stefan Berg fortsätter berättelsen om artisten Leslie, Manuel Concha gör Den enda vägen om två bröder i Malmö och paren i tv-serien Solsidan krisar vidare i långfilmsformat.

 7. Grattis Linus Sandgren - Oscar för bästa foto

  Fotografen Linus Sandgren lyckades med något som inte har hänt på 33 år på Oscarsgalan - att som svensk ro hem en prestigefull Oscar för Bästa foto (Best Cinematography). Han belönades för fotot i den multipelt Oscarsnominerade musikalfilmen La La Land.

 8. Lia Hietalas Min homosyster vann Teddy Award

  På fredagkvällen den 17 februari stod det klart att Lia Hietalas Min homosyster vann Teddy Award för Bästa kortfilm på Berlins filmfestival. Teddy Award är det mest prestigefulla queerpriset i filmvärlden

 9. Nya riktlinjer för stöd till internationella samproduktioner

  Svenska Filminstitutet förändrar rutinerna i beslutsgången för stöd till internationella samproduktioner. Ansökningarna kommer att behandlas vid fyra tillfällen per år och handläggningstiden har kortats till fyra veckor. Förändringarna gäller från och med februari 2017.

 10. Från Göteborg till Berlin

  I dag, måndagen den 6 februari, är det samernas nationaldag och 100-år sedan det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Samtidigt är Amanda Kernells långfilmsdebut Sameblod på allas läppar. I helgen vann filmen Dragon Award Best Nordic Film på Göteborgs filmfestival. Ett pris där en summa på en miljon kronor medföljer. Även filmens fotograf Sophia Olsson belönades med ett pris. Härnäst visas filmen på Berlins filmfestival i sektionen Belinale NATIVe.

Visa fler