Press

Pressmeddelanden

Sök och filtrera
 1. Filminstitutet välkomnar en tryggad digitalisering av filmarvet

  Regeringens budget innehåller bland annat bestående satsningar på film för barn och unga på de nationella minoritetsspråken samt på filmarvet.

 2. Nypremiär för världens första queerfilm, en återfunnen svensk 101-åring

  Den svenska guldålderregissören Mauritz Stillers Vingarne hade premiär 1916 och ses som den första homoerotiska spelfilmen någonsin. Likt stora delar av den tidiga filmhistorien ansågs den länge förlorad, tills en nedklippt nitratfilmkopia hittades i Norge på 1980-talet. Efter en omfattande digital restaurering av Svenska Filminstitutet möter filmen nu publiken igen. Svensk nypremiär blir det på Historiska museet i Stockholm när Cinemateket visar den i samarbete med festivalen Cinema Queer, som invigningsfilm. Sara Parkman – som nyligen turnerade landet runt med Fäboland på Riksteatern, som sålde ut Södra Teaterns stora scen sex gånger om – har komponerat musik för filmen, som hon framför med en sextett vid visningen.

 3. Anna Odell, rymdsälar och barnmusikal

  Anna Odell är tillbaka efter succén med Återträffen. Dessutom finns flera dokumentärer och filmer riktade till barn och unga bland de projekt som får produktionsstöd från Filminstitutet i augusti.

 4. Världspremiär för Göran Hugo Olssons Den sommaren

  Den sommaren av Göran Hugo Olsson har världspremiär på Telluride filmfestival som börjar i dag fredag 1 september.

 5. The Square – Sveriges Oscarsbidrag 2017

  Ruben Östlunds Guldpalmsvinnande The Square är Sveriges bidrag till en Oscarsnominering för Bästa icke-engelskspråkiga film.

 6. Jens Assurs Korparna uttagen till filmfestivalen i Toronto

  Jens Assurs långfilmsdebut Korparna är uttagen till att visas vid en av världens med ansedda och prestigefyllda filmfestivaler – Torontos internationella filmfestival. Det meddelades i dag av festivalen. Filmen kommer att visas i sektionen Discovery där man lyfter fram nästa generations filmskapare. Korparna är baserad på Tomas Bannerheds hyllade roman som belönats med Augustpriset. Det innebär att fyra svenska långfilmer och två kortfilmer kommer att delta i festivalen som pågår 7-17 september.

 7. Ny struktur på Filminstitutets utlandsenhet – Jing Haase ny medarbetare

  Utlandsenheten på Svenska Filminstitutet välkomnar Jing Haase som börjar sin anställning i dag. Jing kommer närmast från en chefsposition på Nordisk Panorama i Danmark och kommer att tillsammans med Sara Rüster och Josefina Mothander, ansvara för frågor kring internationell lansering av svensk kort- och dokumentärfilm.

 8. Höstens svenska filmpremiärer 2017

  Guldpalmsvinnare, Sundancevinnare och Grammisvinnare: sport-och musikhjältar, bilmekaniker, cirkusartister, graffitikonstnärer, kärlek, skilsmässa, charter, migration, krig och fred, en förälskad guldfisk och en livs levande apa – sammanlagt 23 svenska filmer presenterades på Filminstitutets och Film& TV-producenternas gemensamma presskonferens idag.

 9. Euphoria av Lisa Langseth tävlar i Toronto

  Nyheter om svensk film

  Lisa Langseths långfilm Euphoria med Alicia Vikander i huvudrollen är uttagen till den prestigefyllda tävlingssektionen Platform på Toronto International Film Festival. Platform har funnits i två år och är Toronto filmfestivals enda tävlingssektion där endast tolv filmer deltar. Filmen får sin världspremiär i Toronto.

  Ruben Östlunds The Square är utsedd till öppningsfilm i San Sebastian filmfestivals sektion Zabaltegi-Tabakalera, en tävlingssektion för årets mest ovanliga och fascinerande filmer; filmer som söker nya vägar.

  Även den svenska samproduktionen What Will People Say av norska regissören Iram Haq är uttagen att tävla i Torontos sektion Platform.

 10. Fler svenska filmer till Torontos filmfestival

  Det är nu klart att kortfilmerna Min börda av Niki Lindroth von Bahr och Push It av Julia Thelin samt Björn Runges The Wife och Joachim Triers Thelma är inbjudna att visas på den prestigefyllda internationella filmfestivalen i Toronto i september.

  Min börda och Push It visas i sektionen Short Cuts, The Wife i galasektionen och Thelma i sektionen Special Presentations. Det är sedan tidigare klart att Ruben Östlunds satiriska Guldpalmsvinnare The Square visas i sektionen Special Presentations och att Borg av Janus Metz, som första svenska film någonsin, öppnar hela festivalen.

Visa fler