Press

Pressmeddelanden

Sök och filtrera
 1. Jens Assurs Korparna uttagen till filmfestivalen i San Sebastiàn

  Jens Assurs långfilmsdebut Korparna är i tävlan i sektionen New Directors på den 65:e internationella filmfestivalen i San Sebastiàn 22-30 september. Det meddelades i dag på en presskonferens. Festivalen grundades 1953 och räknas som en av världens större filmfestivaler. Filmen är baserad på Tomas Bannerheds Augustprisbelönade roman med samma namn.

 2. Medan vi lever vann på Africa Movie Academy Awards

  Ett stort grattis till regissör Dani Kouyaté samt producenterna Maria Larsson Guerpillon och Julien Siri vars film Medan vi lever igår kväll tilldelades priset för Bästa film av afrikan som lever utomlands på Africa Movie Academy Awards, Afrikas största filmgala.

 3. Internationell hyllning för Medan vi lever – snart kan den vinna sju afrikanska Oscars

  Dani Kouyatés Medan vi lever med Josette Bushell-Mingo och Adam Kanyama i huvudrollerna, har hela sju nomineringar på Africa Movie Academy Awards, Afrikas Oscarsgala. Prisutdelningen hålls den 15 juli i Lagos, Nigeria, där stora delar av filmteamet kommer att närvara.

 4. Jordgubbslandet och fler svenska filmer i Karlovy Vary

  Wiktor Ericssons Jordgubbslandet är utvald till sektionen Variety Critics' Choice på Karlovy Varys filmfestival i Tjeckien. Filmen är den enda svenska långfilm som går upp på svenska biografer i sommar, med premiär i morgon fredag. Förutom Jordgubbslandet visas även Skolstartssorg av Maria Eriksson, The Nile Hilton Incident av Tarik Saleh och Stockholm My Love av Mark Cousins.

 5. Styrelsebeslut om nya mål för ny svensk film och stödfördelning

  Med anledning av den nya helstatliga filmpolitiken har Filminstitutet gjort en utredning av alla stöd till utveckling och produktion av ny svensk film. Som en del av arbetet har styrelsen fattat beslut vid sitt möte den 8 juni om att fastslå Mål för ny svensk film. Dessa mål presenteras nedan och börjar gälla från och med 1 september. Styrelsen ser det även som angeläget att se på konsekvenser av digitaliseringen inom filmområdet. Mot bakgrund av det fattade styrelsen ett beslut om hur Filminstitutet bör arbeta med de stödmedel som fördelas. Det kommer att tas med in i det fortsatta arbetet med nya stöd till utveckling och produktion.

 6. Viktiga filmdatum i sommar

  Filminstitutets filmkalender i sommar innehåller Moving Swedens TV-premiärer, Bergmanveckan, biopremiär av Jordgubbslandet, Almedalen, Afrikanska Oscarsgalan, Prideveckan och Way Out West. Måndagen den 21 augusti drar vi igång med presentationen av höstens svenska filmpremiärer i Filmhuset. Glad filmsommar!

 7. Min börda vinner finaste animationspriset Cristal

  17 juni tilldelades Niki Lindroth von Bahrs animerade kortfilm Min börda en Cristal – det finaste priset på världens främsta animationsfestival Annecy i Frankrike.

 8. Fly myggen på onsdagkvällarna – åtta nya Moving Sweden-filmer på SVT i sommar

  Starka uppgörelser med det förflutna, speedad passion i framtiden och däremellan nattbarn, hatkärlek, kulturmän, förlossningsdrama i Norrland och den brutala verkligheten i Bronx. För tredje sommaren i rad sänds Moving Swedens filmer på SVT och SVTPlay*. Sedan kan vi bland annat se fram emot Guldbaggebelönade Min faster i Sarajevo med Milan Dragišić i huvudrollen, Sven-Bertil Taube och Gunnel Lindblom i relationsdramat Möte om eftermiddagen efter manus skrivet av Henning Mankell, samt framtidsvisionen 2060 med Marie Göranzon i huvudrollen.

 9. Växande behov av filmpedagogisk kompetens – sökrekord till filmkulturellt stöd för barn och unga

  Vårens sökomgång om stöd till filmkulturell verksamhet för barn och unga slog rekord i antal ansökningar. Av 50 inkomna ansökningar har 23 beviljats stöd och delar på 1 631 000 kronor. Totalt fördelas 3 miljoner under året vid två ansökningstillfällen.

 10. Tivoli, brottning och nytt manus av John Ajvide Lindqvist

  Nyligen Cannesaktuella Julia Thelin gör brottningsfilm, Måns Mårlind och Björn Stein filmar färgsprakande förälskelse på Gröna Lund och ny film med manus av John Ajvide Lindqvist. Totalt har 17 projekt nyligen fått produktionsstöd.

Visa fler