Press

Pressmeddelanden

Sök och filtrera
 1. Rapport från Kompisskoleprojektet

  Svenska Filminstitutet utvärderar sitt tre år långa filmpedagogiska projekt Kompisskolor, och släpper samtidigt praktiska klassrumsövningar för lärare och pedagoger. Syftet är att utveckla en djupare förståelse rörliga bilder hos barn och unga, och därmed bidra till ökad filmkunnighet i hela landet.

 2. VR, AR, 3D, Instagramserie och artificell intelligens - här är mottagarna av Neon 2017

  Virtual Reality, Augmented Reality, artificiell intelligens, 3D-animationer och Instagram-serier – i dag presenterades mottagarna av Neon – Filminstitutets satsning på nya format. Sju projekt tilldelas utvecklingsstöd om 100 000 kronor. Bland mottagarna ser vi Johannes Nyholm, Nathan Grossman, profiler från nätverket Splay, Petter Lindblad tillsammans med Mika Pollack samt Julia Thelin.

 3. Sameblod vinner Lux prize

  Amanda Kernells Sameblod har röstats fram av EU:s parlament som vinnare av Lux Prize 2017. Det är första gången sedan priset instiftades 2007 som priset går till en svensk film.

 4. The Square får ytterligare fyra EFA-nomineringar

  The Square är sedan tidigare nominerad till Bästa europeiska komedi. När EFA-nomineringar lästes upp vid en ceremoni på Sevillas filmfestival, stod det klart att The Square även är med och tävlar i kategorierna Bästa film, Bästa regi, Bästa manus och Bästa manliga huvudroll. Så många nomineringar har inte en svensk film erhållit på 27 år*.

 5. Dröm vidare öppnar Nordiska Filmdagarna i Lübeck

  Den omtalade och omtyckta Dröm vidare av Rojda Sekersöz, med Evin Ahmad i huvudrollen, öppnar de Nordiska Filmdagarna i Lübeck onsdag 1 november. Filmen får därmed sin tyska premiär och det är första gången på sju år som en svensk film öppnar festivalen.

 6. The Square nominerad till Bästa europeiska komedi

  Två år i rad har svenska filmer knipit EFA-statyetten (European Film Award) för Bästa komedi. Förra året vann Hannes Holms Oscarsnominerade En man som heter Ove och året innan dess tilldelades Roy Anderssons En duva satt på en gren och funderade på tillvaron det åtråvärda priset. Nu är det dags igen. Ruben Östlunds Guldpalmsvinnare The Square är nominerad i samma kategori.

 7. Film utan gränser – heldag om film som påverkan

  Flykt, asyl, mänskliga rättigheter och kameran som verktyg står i fokus lördagen den 28 oktober i Filmhuset i Stockholm. Vi bjuder in till en heldag med film och samtal om hur man kan använda film för att påverka och nå ut med sin berättelse.

 8. Nypremiärer, nordkoreanskt, tjeckiskt och stumfilmskonserter under späckad helg i Filmhuset

  Jan Troell, Pernilla August och Grynet Molvig finns bland gästerna under årets Länge leve filmen!-helg som inleds i morgon med den digitala nypremiären för Ingenjör Andrées luftfärd, med Max von Sydow i huvudrollen. Minnet av Michael Nyqvist och Gösta Ekman hyllas med visningar av Tillsammans och Mannen som slutade röka. Det tjeckiska filmarkivet har bjudits in för att visa filmer de restaurerat av bland andra Miloš Forman och den brittiske filmskribenten Simon Fowler inleder visningen av en nordkoreansk propagandafilm. Dessutom hålls guidade turer för barn och vuxna och helgen avslutas med stumfilmskonsert när Matti Bye och Lau Nau ackompanjerar Mauritz Stillers 98 år gamla Herr Arnes pengar, som även den får sin digitala nypremiär.

 9. Konståkning, afghanska biografer och dass

  Sonja Henies liv blir film, drömmare möts i en biograf i ett krigshärjat Kabul och en udda bostadskonflikt skildras när en hyresvärd säljer en boendes toalett på Blocket. Det och mycket mer finns bland projekten som får produktionsstöd i september.

 10. Stark svensk närvaro på IDFA

  Åtta svenska filmer varav hälften i tävlan, deltar på världens främsta dokumentärfilmsfestival IDFA. Hogir Hiroris och The Deminer, Maryam Ebrahimis Stronger Than a Bullet samt kortfilmerna Vi bara lyder av Erik Holmström och Fredrik Wenzel och One Day in Aleppo av Ali Alibrahim har chans att prisbelönas på den trettioårsjubilerande festivalen i Amsterdam.

Visa fler