Press
Ur Shapeshifters. Foto: Iga Mikler

Elva svenska filmer på CPH:DOX

I dag startar CPH:DOX i Köpenhamn, en av världens främsta dokumentärfilmsfestivaler. Hela elva svenska filmer deltar varav fem tävlar. Shapeshifters av Sophie Vuković, Hotellet av Kristian Petri, The Strangest Stranger visas i nordiska tävlan NORDIC:DOX AWARD. Dead Donkeys Fear No Hyenas av Joakim Demmer tävlar i F:ACT AWARD och kortfilmen Nosferatu av John Skoog i NEW:VISION AWARD.

Sophie Vukovićs långfilmsdebut Shapeshifters är en filmisk essä om migration och längtan efter tillhörighet bortom nationella gränser. Filmen hade premiär på Göteborgs filmfestival 2017 där den tävlade om en Dragon Award för Bästa dokumentär.
Shapeshifters har producerats av Göran Hugo Olsson och Tobias Janson för produktionsbolaget Story AB och har fått stöd av Filminstitutets tidigare dokumentärfilmskonsulent Antonio Russo Merenda.

Hotellet av Kristian Petri är den sista delen i en trilogi om resande, där de två första delarna utgörs av Atlanten (1998) och Fyren (2000). Filmen hade biopremiär förra året och finns nu att se på SVT Play.
Hotellet är producerad av Mattias Nohrborg och Cecilia Nessen genom produktionsbolaget B-Reel och har fått stöd av filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Peter "Piodor" Gustafsson.

Den experimentella The Strangest Stranger av Magnus Bärtås är en skildring av Johnnie Walkers liv – en judisk man i Tokyo och förebild för en karaktär i Haruki Murakamis roman Kafka på stranden.
Filmen är producerad av Magnus Bärtås och Freddy Olsson och har fått stöd av Filminstitutets tidigare dokumentärfilmskonsulent Cecilia Lidin.

Dead Donkeys Fear No Hyenas av Joakim Demmer är en undersökande dokumentär som sätter ljuset på utländska investerare som köper jordbruksområden i Etiopien, vilket gör att lokalbefolkningen tappar sina möjligheter till försörjning.
Filmen har producerats av Margarete Jangård för produktionsbolaget WG Film AB och har fått stöd av Filminstitutets tidigare dokumentärfilmskonsulent Cecilia Lidin.

Nosferatu av John Skoog är gjord i samarbete med konstnären Richard Vogel som gick bort 2015. Det gemensamt filmade materialet har klippts ihop med filmsekvenser ur Vogels arkiv och utgår från en flytt mellan två lägenheter.

Fler svenska filmer som visas på CPH:DOX:

I Called Him Morgan av Kasper Collin

Rebellkirurgen av Erik Gandini

The Inertia Variations av Johanna St Michaels

Sonica Sequence av Pether Lindgren, Lisa Nordström

Kommittén av Gunhild Enger, Jenni Toivoniemi

Miranda – en politiker blir till av Mats Ågren

Dansksvenska samproduktionen Lida av Anna Eborn visas i huvudtävlan DOX:AWARD. Svensk samproducent är David Herdies på Momento Film

Festivalen pågår 16-26 mars, läs mer här cphdox.dk

Skriv ut