Cinemateket
Acné

Acné

Originaltitel: Acné

Regi: Federico Veiroj

Filmhuset - Bio Victor Lägg till i kalender

Den gängse uppväxtskildringens kronologi vänds på ända i denna film om en tonårings första amorösa och sexuella eskapader. Med en träffsäker ton speglar filmens unga huvudrollsinnehavare, Alejandro Tocar, en pubertal osäkerhet, förvirring, och åtrå – känslor med hög igenkänningsfaktor som Federico Veiroj inte använder för enkla poänger.

Filmfakta

Originaltitel: Acné
Regi: Federico Veiroj
Medverkande: Alejandro Tocar, Ana Julia Catalá, Gustavo Melnik
År: 2008
Land: Uruguay, Argentina, Spanien, Mexiko, USA
Format: 35mm (HFA)
Längd: 1 tim 27 min
Dialogspråk: spanska, engelska, hebreiska
Text: engelsk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

Acné ingår i temat

Federico Veiroj

Med en bakgrund som medarbetare på både Cinemateca Uruguay och Filmoteca Española har Federico Veiroj gjort ett antal filmer som uttrycker en stark kärlek för filmen samtidigt som de blickar framåt ur den cinefila dimma ur vilka de är sprungna.
Veirojs filmer glider undan varje försök till tydlig definition medan han rör sig obehindrat mellan olika tonlägen som ofta samexisterar i en och samma sekvens. ”Ibland kan en tagning av en hand i en film vara allt jag behöver för att känna lycka”, har Veiroj sagt. De objekt som han filmar är snarare än betyder, händelserna sker snarare än leder till något. Men trots det saknar filmerna varken betydelse eller berättelse.
Flera av dem handlar om att börja om på nytt och om omöjligheten att så göra. I Bregman, el siguiente och Acné tar respektive huvudperson ett första steg in i vuxenvärlden genom en bar mitzva och förlorad oskuld; i A Useful Life mister en överarbetad cinemateksarbetare jobbet, men återfår tron på filmen utanför biografen; i The Apostate försöker en man lämna den katolska kyrkan, vilket utvecklas till ett livslångt engagemang.
I dessa rollfigurer ser vi spår från den forna filmens hjältar. En sällsynt, nästan utdöende art som i Veirojs filmer gör efterlängtad återkomst.

Text: Stefan Ramstedt

Fredagen 22 september besöker Federico Veiroj Cinemateket i samband med visningen av A Useful Life

Visningarna sker i samarbete med Stockholms latinamerikanska filmfestival Panoramica som pågår 20-24 september. Läs mer på panoramica.se Våra förmånskort fungerar som medlemskort på Panoramica.
Fredagen 22 september besöker Federico Veiroj Cinemateket i samband med visningen av A Useful Life
Läs mer om temat

Skriv ut