Cinemateket
Häxan

Häxan

Originaltitel: Häxan

Regi: Benjamin Christensen

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Operasångaren, skådespelaren och regissören Benjamin Christensen fick knappt gehör för sina innovationer hemma i Danmark – men talangen gick inte helt obemärkt förbi.

Med bara två filmer under bältet erbjöd Svensk Filmindustri honom full finansering och fria tyglar. Idag är det svårt att föreställa sig: två miljoner kronor i budget – sin tids dyraste skandinaviska produktion – för att göra självreflexiv skräckfilm med häxor, hysteri, svart magi och barnaoffringar, baserat på två års historiska studier i svartkonst och med kontroversiella Häxkammaren (främsta instruktionsboken inför häxprocesserna) som inspirationskälla. Och med sig själv i rollen som Djävulen.

Det otäcka slutresultatet totalförbjöds i USA. Själv beskrev Christensen sitt verk, med kopplingar mellan sekelskiftets hysteri och medeltida djävulsföreställningar, som ”en föreläsning i rörliga bilder”. Snarare än de historiska upplysningarna slås man av det moderna bildspråket – en visuell föregångare till pionjärer som Mario Bava, Dario Argento och Guillermo del Toro. Inte undra på att Häxan dyrkas i skräckkretsar.

”Är den här mannen galen eller ett geni?”, utbrast filmmogulen Louis B. Mayer efter att ha sett en ocensurerad kopia. Christensen hade då filmat i Tyskland, skulle snart misslyckas med Hollywoodkarriären och återvände slutligen hem till Danmark. Idag minns vi den danska demonregissören för hans svenska stumfilmsmästerverk.

Filmen är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet, och visningen ackompanjeras av Stefan Wingefors på piano.

Test föreställningstext

Filmfakta

Originaltitel: Häxan
Regi: Benjamin Christensen
Medverkande: Benjamin Christensen, Ella la Cour, Emmy Schønfeld
År: 1922
Land: Sverige
Format: DCP 2K (Filminstitutet)
Längd: 1 tim 46 min
Text: Svenska mellantexter
Åldersgräns: Tillåten från 11 år
Läs mer om ”Häxan” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut