Cinemateket
Vingarne

Vingarne

Originaltitel: Vingarne

Regi: Mauritz Stiller

Historiska Museet Lägg till i kalender

Äldre konstnär faller för yngre protegé i vad som har kallats den första homoerotiska spelfilmen någonsin. I Mauritz Stillers filmatisering av Herman Bangs roman Mikael är målningen utbytt mot en skulptur och historien försedd med en ramberättelse som skildrar förberedelserna inför filminspelningen där Nils Asther, efter en provspelning, ersätts av den mer etablerade Lars Hanson. Detta metaelement, återkommande i en senare Stiller-film som Thomas Graals bästa film, kan tolkas som ett sätt att tona ned det känsliga temat eller att minska glappet mellan fiktion och verklighet. Ramberättelsen uppskattades inte av den svenska pressen (”ett avsiktligt brytande av den konstnärliga illusionen och verkar i hög grad smaklöst”) och när filmen visades utomlands var prologen och epilogen bortklippta. Länge ansågs Vingarne vara förlorad, men hittades i Norge på 1980-talet – då i en nedklippt version. Vi visar en digitalt nyrestaurerad kopia som kompletterats med stillbilder och förklarande textskyltar för att vi ska komma lite närmare Stillers ursprungliga idé om en film, där Ikarus-myten och Carl Milles konstnärskap förkroppsligas av en Lars Hanson som får både kvinnor och män på fall.

Text: Stefan Ramstedt.

Den digitala restaureringen av Vingarne har varit en lång process med många personer inblandade. Filmen skannades in från den enda bevarade nitratkopian som lånades in från Nasjonalbiblioteket i Norge. Kopian kompletterades med stillbilder och nygjorda text- skyltar från Svenska Filminstitutet, och de handskrivna brev som före- kommer i filmen översattes till svenska och utformades av en kalligraf. Restaurerades och ljussattes digitalt med den norska nitratkopian som referens.

Visningen ackompanjeras av Sara Parkman som kommer att framföra specialskriven musik.

Orkester: Xenia Kriisin – cittra och sång
Sara Parkman – sång och fiol
Marta Forsberg – viola och elektronik
Linnéa Olsson – cello
Juan Romero – slagverk
Susana Santos Silva – trumpet
Hanna Westerling – kostym

Obs! Begränsat antal platser. Visningen sker i samband med Cinema Queers galainvigning 27 september. Insläpp 17.30 på Historiska Museet, Narvavägen 13–17.

Filmfakta

Originaltitel: Vingarne
Regi: Mauritz Stiller
Medverkande: Egil Eide, Lars Hanson, Lili Bech, Victor Sjöström, Karin Molander
År: 1916
Land: Sverige
Format: DCP 2K
Längd: 53 min
Text: Svenska mellantexter
Åldersgräns: Tillåten från 15 år
Läs mer om ”Vingarne” i Svensk Filmdatabas

Vingarne ingår i temana

Cinema Queer

I samarbete med Sveriges främsta festival för HBTQ-film har vi grävt i queerfilmshistorien och plockat fram en rad spännande kort- och långfilmer, såväl stumt som snacksaligt i ljud, svartvitt som färg.
Festivalen pågår 27 september–1 oktober på biografer runtom i Stockholm. Biljetterna för festivalens ordinarie visningar släpps 30 augusti.
Läs mer på cinemaqueer.se
Läs mer om temat

Nypremiär – Digitalt restaurerad film ur arkivet

I Svenska Filminstitutets arkiv finns 2 600 svenska långfilmer och 6 000 svenska kortfilmer. För att dessa filmer ska vara möjliga att visa för kommande generationer har vi påbörjat arbetet med att digitalisera dem. För att belysa vikten av detta arbete lyfter vi fram en av de digitaliserade filmerna i varje program. Kända klassiker, oförtjänt bortglömda verk eller filmer värda en omvärdering. Det blir också filmernas nypremiär på bio!
Läs mer om temat

Skriv ut