Evenemang och seminarier
Barnens filmdag
Karla kanin på stranden (2001), Alla vi barn i Bullerbyn (1986), Musikbussen (1994) Foto: Pennfilm Studio AB, Svensk Filmindustri AB

Barnens Filmdag 2023 - Fri entré!

Söndagen den 15 oktober öppnar Filmhuset dörrarna för alla barn. Passa på att besöka arkiv och filmhistoriska rum som annars är stängda för allmänheten. Vi hoppas att ni provar många aktiviteter under dagen och att ni går hem och vill se och göra mer film! Arrangemanget pågår klockan 10.00 – 17.00 och det fullständiga programmet hittar du nedan. Varmt välkomna!

Hela programmet som pdf


OBS!
Barnvagnar får ej vistas i lokalen på grund av brandsäkerhetsrisk. Barnvagnar parkeras på angiven plats utanför Filmhuset under tak. Det kommer finnas personal på plats, arrangören tar ej ansvar för personliga tillhörigheter.

Upptäck, upplev och skapa filmhistoria!

Alla filmvisningar och aktiviteter är kostnadsfria, men till två programpunkter är antalet platser begränsat se mer info längre ned. Biljetter hämtas ut på plats i Filmhusets kassa samma dag. Programmet passar särskilt för barn i åldern 5–12 år, men alla är välkomna!

Filmhusets krog och café har öppet 10–18 och serverar lunch, fika och annat smått och gott.

Antalet platser är begränsade, så tänk på att vara ute i god tid. 

Drop in-aktiviteter

Kom och gå som du vill mellan 10.00 och 17.00. Inga biljetter behövs.

Skapa konstfilm
Måla direkt på filmremsor och skapa konstfilm. Filmen premiärvisas sedan ackompanjerad på piano av stumfilmsmusikern Edward von Past i Bio Victor. 

Besök Filminstitutes bibliotek
Besök Sveriges enda specialbibliotek för film. Se en specialutställning för dagen och kolla in film i Minibion. Missa inte heller lånefilmerna för barn! 

Högst upp i biblioteket får du möjlighet att skapa din egen filmaffisch till en film du sett under dagen, din favoritfilm eller kanske till filmen om ditt liv! Ett urval av affischerna publiceras sedan under hösten på svenskfilmdatabas.se. 

Green screen  
Vill du vandra med dinosaurier, sväva i rymden eller kanske smyga omkring i djungeln? Genom att använda green screen när man filmar är allt möjligt! Filmpedagogerna Joakim Persson och Ronja Samuelsson från Skaparkraft är på plats och visar hur det hela funkar. (Rek ålder från 5 år) 

Tipspromenad
Testa dina filmkunskaper!

Filmquiz
Tävla i vårt roliga och kluriga filmquiz! (Rek ålder från 6 år)

Filmdisco
Skaka loss till dina favoritfilmlåtar under dagen! 

I biograferna

Alla vi barn i Bullerbyn
(90 min, från 1986)
Det är sommarlov hos granngårdsbarnen i Bullerbyn. På natten smygs det på näcken, det slås hö och fiskas kräftor. Till sin stora lycka får Olle ta hand om den vresige skomakarens hund Svipp.
Plats och tid: Bio Victor, 10.30-12.00.

Herr Bohm och sillen
(12 min, från 1988)
Vad händer när Herr Bohm bestämmer sig för att testa om en sill kan leva på land? Musikern Jojje Wadenius och filmmakarna Peter Cohen och Olof Landström samtalar om kluriga funderingar och animationer med barnfilmskonsulent Janne Vierth.
Plats och tid: Bio Victor, 13.15-14.00

Åke och hans värld
(99 min, från 1984)
Åke bor i en kärleksfull familj i en liten stad i 1930-talets Sverige. Han leker med bästa kompisen Kalle Nubb, ser mystiska budskap i sin omgivning och försöker förstå sig på de vuxna, vilket inte alltid är helt lätt och ofta skrämmande.
Plats och tid: Bio Victor, 14.20-16.00

Kortfilmspaket
Drop-in-bio i Bio Mauritz, rullande schema hela dagen med avbrott för filmquiz. Alla filmer är barntillåtna med svenskt tal. Filmerna som visas listas nedan: 

  • Musikbussen (Stig Lasseby, 1999) 19 min
    Den röda bussen Bravo åker runt på vägarna lastad med ett par föräldrar och 20 barn, som alla spelar olika instrument.
  • Karla Kanin på stranden (Lasse Persson, 2001) 5 min
    Ett grått moln som retas med kaninen Karla blåser ut hennes nya vän nyckelpigan till havs.
  • Örjan, den höjdrädda örnen (Lars Klinting, Hamid Navim, 1999) 21 min
    Alla örnar tycker om att flyga högt uppe bland molnen. Alla - utom Örjan.
  • Först var det mörkt (Gun Jacobson, 2000) 11 min
    Först är det mörkt. Sen kommer världen.
  • Om att ha en födelsedag – Kalles klätterträd (Peter Cohen, Olof Landström,1975) 10 min
    Kalle har ett träd som han kallar sitt eget. Han ligger däruppe och drömmer och fantiserar om allt möjligt ... och om Emma.
  • Multiplikationstabellen – Magister Flykt (Peter Cohen, Olof Landström,1988) 15 min
    Magister Flykt han tappar tråden, det ska ni snart få se. Visst blir lite det rörigt ett tag men vad gör det ...?
  • Sovmorgon – Farbrorn som inte vill va stor (Peter Cohen, Olof Landström,1979) 9 min
    Ragnar jobbar på kontor. Han fyller 33 i maj, och ju mer han tänker på det ju yngre vill han bli, för han är faktiskt Farbrorn som inte vill va’ stor.
  • Efter kl 14.00 ingår också Herr Bohm och sillen i kortfilmsprogrammet.

Guidade turer och handvevad projektor   

MED GRATISBILJETT
De guidade turerna och den handvevade projektorn är gratis men biljett behövs. Både barn och vuxna behöver biljett. Biljetter hämtas ut i biljettkassan!  

OBS! Det är inte möjligt att ta med barnvagnar på dessa programpunkter.

Handvevad projektor   
Upplev en av föregångarna till våra moderna filmprojektorer. I år visas kortfilmer med Charlie Chaplin med en handvevad projektor. Filmerna ackompanjeras på piano. 

Besök filmarkivet
Följ med ner till källaren och se den så kallade kasematten, där den svenska filmhistorien bevaras i minusgrader i årtionden. Och se hur gammal analog film restaureras och blir digital.

Besök maskinrummet
Filminstitutets biografmaskinister visar upp biografens hjärta och Filmhusets unika projektorer. Följ med och se hur man laddar och visar film och se biosalongerna genom maskinrummets kikhål

Hitta hit
Filmhuset ligger vid Gärdet i Stockholm, Borgvägen 1. Det går att ta sig hit med både bussar och t-bana: buss 1, 4, 76, t-bana Karlaplan.

Mat och dryck
Filmhusets café och restaurang håller öppet under hela Barnens Filmdag och serverar både barnvänlig mat och fika.

Skriv ut