Barn- och ungdomsverksamhet
Drive-In Bio för barn i Värnamo
Drive-In Bio för barn i Värnamo.

Stöd till filmkulturell verksamhet för barn och ungdom

Svenska Filminstitutet fördelar stöd till kommunalt finansierad verksamhet, i skolan och på fritiden, med syftet att ge barn och ungdomar möjlighet till kvalitativa filmupplevelser och till fördjupade kunskaper om rörliga bilder.

Syfte och mål

Syftet är att ge barn och unga i hela landet ökade kunskaper om film genom att se, samtala och skapa film. Målet är att landets kommuner ska ha en struktur för att ge barn och unga kvalitativa filmupplevelser och fördjupande kunskaper om film.

Vem kan söka?

Stöd kan sökas av kommunal förvaltning, som till exempel skola, förskola, bibliotek, kulturskola, eller annan organisation som drivs med kommunal finansiering.

Om stödet söks av en organisation som inte ligger under kommunal förvaltning kontakta handläggare för stödet innan ansökan skickas in.

För vad kan man söka?

Stödet kan sökas för utveckling av filmpedagogisk verksamhet som ökar barn och ungas kunskap om film inom skola, förskola och fritid, så som:

• filmvisning på biograf för barn och unga
• insatser som främjar barn och ungas eget filmskapande
• insatser som innefattar utforskande av filmhistorien
• kompetensutveckling av personal
• andra insatser som stärker barn och ungas kunskap om film


Stöd beviljas för ett år i taget och upp till tre år för ett projekt. Separat ansökan ska göras för varje år. Att ett projekt erhållit stöd under ett verksamhetsår utgör ingen garanti för fortsatt stöd.

Sökandes ekonomiska insats i projektet ska vara minst lika stor som stödbeloppet och ska specificeras i ansökan.

När och hur ansöker man?

Stöd fördelas vid två tillfällen per år. Sista ansökningsdag för våren 2025 är 17 mars. Ansökningstjänsten öppnar 17 februari. Sista ansökningsdag för hösten 2025 är 13 oktober. Ansökningstjänsten öppnar 15 september.

Ansökan görs i Filminstitutets ansökningstjänst (se länk längst ned på sidan). I tjänsten bifogas en ifylld ansökningsblankett som du hittar längst ner på denna sida. Observera att du endast kan ladda upp filer i pdf-format.

När ansökan har registrerats av Filminstitutet får sökande en bekräftelse till den e-postadress som angetts som kontaktadress i ansökan. Om sökanden inte har fått bekräftelsemejl inom 30 minuter från det att ansökan skickats in, vänligen kontakta ansokansupport@filminstitutet.se

Observera att ansökningar som är ofullständiga inte kommer att behandlas av Filminstitutet.

Observera att allt material som inkommer till Filminstitutet blir allmän handling och kan komma att begäras ut. Filminstitutet är skyldigt att lämna ut alla allmänna handlingar som inte omfattas av sekretess. Sekretess
kan till exempel omfatta uppgifter om enskilds affärs-eller driftsförhållanden. För mer info: https://www.filminstitutet.se/sv/om-oss/personuppgifter--allmanna-handlingar/allmanna-handlingar/

Hur bedöms ansökan?

Handläggare och en extern rådgivande referensgrupp bedömer varje ansökan för sig, och i förhållande till övriga ansökningar, utifrån stödets syfte och mål, riktlinjer och budget för stödmedlen. Stöd beviljas i konkurrens med andra sökande och storleken på beviljat stöd grundar sig på uppgifter i ansökan.

Följande faktorer har betydelse för bedömning av ansökan:
• om projektet bygger upp en hållbar struktur och sökande uppvisar en plan för hur verksamheten ska finansieras när stöd inte längre erhålls från Filminstitutet
• om projektet omfattar en hel kommun
• om det finns en konkret och genomförbar plan som stärker barn och ungas kunskap om film
• om budgeten är trovärdig och kostnadseffektiv
• hur projektet inkluderar barn- och ungdomsperspektiv, samt jämställdhets- och mångfaldsperspektiv

Projekt där anskaffningskostnader är en betydande del prioriteras inte.

Hur fattas beslut?

Ansökan bereds inom avdelningen Filmstöd. Ansökan bedöms av en sakkunnig handläggare. En extern referensgrupp konsulteras. Beslut fattas av Filminstitutets enhetschef för Distribution och visning. Beslutsmöte hålls cirka två månader efter sista ansökningsdatum. Beslutsmeddelande skickas ut via mejl.

Beslutet är slutgiltigt och är inte möjligt att överklaga.

Hur betalas stödet ut?

Stödmottagare ska rekvirera 100% av beviljat belopp via en rekvisitionsblankett som Filminstitutet skickar ut tillsammans med beslutsmeddelande. Rekvisitionen ska skickas in via Filminstitutets ansökningstjänst.

Hur redovisar man?

Senast 14 månader efter beslutsdatum ska redovisning skickas in. Redovisningsblanketten finns längre ner på denna sida och skickas in via Filminstitutets ansökningstjänst.


Notera att Filminstitutet fördelar statsbidrag med stöd av förordning (2016:989) om statsbidrag till film. Förordningarna styr hur Filminstitutets stödgivning får ske.

Se även Generella villkor.

David Sundqvist Ballester

David Sundquist

Handläggare

Tel: 08-665 11 69

david.sundquist@filminstitutet.se

Skriv ut