Sex, relationer och film
Sexualitet, samtycke och relationer har fått nya och mer ambitiösa skrivningar i läroplanen. Här kan ni ta del av vårt material kring undervisning om Sexualitet, samtycke och relationer.
Hur tar man sig an ett sådant mångfacetterat och komplext ämnesområde som Sexualitet, samtycke och relationer? Genom film och rörlig bild förstås!
För att stötta lärarstudenter – och andra vetgiriga – i hur man kan ta filmen till hjälp i undervisningen besökte Filminstitutet under 2022 några av landets lärarutbildningar med seminariet Sex, relationer och film - är du redo för den nya sexualundervisningen?
Tillsammans med RFSU, Lärarförbundet Student och Lärarnas Riksförbunds studerandeförening reste vi till Stockholm, Karlstad, Umeå och Malmö.
Med hjälp av filmexempel från både spelfilm, dokumenär och undervisningsfilm gav vi vägar in i hur man kan diskutera allt från vänskapsrealtioner till pornografi.
Ur Pleasure av Ninja Thyberg. Plattform Produktion
Från och med hösten 2021 infördes sexualitet, samtycke och relationer som examensmål i så gott som samtliga lärarutbildningar i Sverige. Från 2022 tillämpas också förändringar i läroplanerna för att skapa en mer likvärdig undervisning.
I samband med turnén presenterade Filminstitutet en filmhandledning till Pleasure, avsedd för pedagoger och skriven i samarbete med RFSU.
Redan 2021 arrangerade Filminstitutet ett webbinarium med tema Sex, relationer och film tillsammans med RFSU och UR. Här medverkade bland andra dåvarande minister för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, utbildningsminister Anna Ekström och filmregissören och manusförfattaren Ninja Thyberg. Webbinariet 2021 introducerades av Filminstitutets dåvarande vd Anna Serner. UR:s Christina Friborg och Filminstitutets Fatima Khayari presenterade programserier respektive filmpedagogiskt material på temat sex och relationer. Medverkade gjorde också utbildningsminister Anna Ekström. Se webbinariet i sin helhet här.
Bild: Övre raden från vänster: Hans Linde, foto: Daniel Ivarsson, Ninja Thyberg, foto: Karin Stenwall, Christina Friborg, foto: Johan Bergmark, Anna Ekström, foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet Pelle Ullholm, foto: Johan Bergmark, Matilda Ernkrans, foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Mer info om de handledningar som togs upp under webbinariet
Slalom, Charlène Favier, 2020, distribution Smorgasbord Picture House
I franska Slalom möter vi 15-åriga Lyz utsätts för sexuella övergrepp av sin tränare, Fred, på en skidelitskola i franska alperna. Till en början är uppmärksamheten spännande och Lyz får bekräftelse som hon lider brist på. Men Freds besatthet går snart över gränsen och situationen förändras. Slalom är en stark och komplex film om ett allvarligt ämne.
På Fokus Filmdagars webb samlas kommentarer från sakkunniga personer och organisationer, däribland Amnesty, RFSU och Rädda Barnen och Advokatsamfundet, liksom lektionstips och hänvisningar för den som söker mer information eller behöver stöd.
Alltid Amber, Hannah Reinikainen, Lia Hietala, 2020, distribution Folkets Bio
I Alltid Amber vi följer unga icke-binära Amber i allt från samtal med läkare, inför en eventuell könkorrigering, till den omvälvande vänskapen och kärleken till de närmaste. Denna handledning skrev vi i samarbete med RFSU och den tar upp diskussionsfrågor om allt från svartsjuka, som vi kunde se i klippet, till hur man kan göra slut på ett schysst sätt.
Åk 7-gymnasiet
Fucking Åmål, Lukas Moodysson, 1998, distribution Svenska Filminstitutet
Lukas Moodyssons klassiker Fucking Åmål från 1998 är tidlös inte minst i hur den skildrar relationen mellan unga och deras föräldrar. ” Jag är hellre glad nu än om 25 år... om 25 år, det finns inte!” är en nyckelreplik som krossar snälle pappans tafatta försök till pepptalk. Här finns mycket att prata om med elever från högstadiet och uppåt, inte minst i relation till att mottagandet i sin samtid ignorerade filmens självklara hbtqi-tema. Äldre film, om än bara dryga 20 år gammal, öppnar också upp för att diskutera hur samhällets syn på dessa frågor förändrats.
Åk 7-gymnasiet
And Then We Danced, Levan Akin, 2019, distribution TriArt
Att utmana könsnormer är på många sätt centralt även för Levan Akins svenska georgiska dansfilm And Then We Danced från 2019, vars skira gryningsdansscen inledde denna klippkavalkad. Här spirar ömma och förbjudna känslor mellan två rivaliserande dansare i den strängt maskulina miljö som den georgiska dansvärlden utgör. Men det är lika mycket en film om vikten av att tro på sin egen förmåga och sin kreativitet. Att filmens tema fortfarande är kontroversiellt vittnade bland annat de stora demonstrationer filmens visningar i Georgien gav upphov till. Och då handlar den om något så självklart som kärlek.
Åk 8-gymnasiet
Parning, Lina Maria Mannheimer, 2019, distribution TriArt
I Lina Maria Mannheimers dokumentär Parning från 2019 får vi inte bara vårt lystmäte i manlig sårbarhet, som klippet ger prov på. Det är en film som utmanar och omprövar könsroller och relationer där de båda huvudpersonerna Naomis och Edvins relation ständigt och vindlande rör sig mellan kärlek och vänskap. Även denna handledning skrev vi i samarbete med RFSU då filmen på ett så fint sätt ställer frågor kring kärlek, sex, vänskap och framtidsdrömmar mitt i en digital revolution där det är lika lätt att träffa en partner som att ladda upp en ny selfie på Instagram.
Åk 8-gymnasiet
Berts dagbok, Michael Lindgren, 2020, distribution SF Studios
I Michael Lindgrens Berts dagbok från 2020 möter vi en klassisk börja högstadiet-historia med allt vad det innebär. Med sin charmiga humor öppnar filmen upp för en mer lättsinnig diskussion för mellanstadieelever kring ämnen som det är så lätt att sluta sig kring.
Åk 4-7
Ur Berts dagbok av Michael Lindgren. SF Studios
Länksamling för ytterligare material
RFSU
Om sex kommunikation och gränser
Att använda stop motion under sexualundervisningen
Icke- hörande
Klitoriskunskap
Perspektiv på sexualupplysning
UR och RFSU
UR samtiden vecka 6 mellanstadiet
Sexualundervisning på lättare svenska
Om säkrare sex och kondom
Fler filmer och metoder
UR
Årskurs 4–6
Snacka om sex
Vi pratar om sådant du behöver veta om din kropp, dina känslor och dina relationer. Vi tittar närmare på allt från hormoner, målbrott och mens till samtycke, könsidentitet och kärlekens kemi. Våra programledare Clara Henry och Daniel Riley delar med sig av sina egna erfarenheter och träffar andra intressanta personer som delar med sig av sina.
Finns även som syn- och teckenspråkstolkat.
Det finns en lärarhandledning till serien.
2018
Årskurs 7–9
Säg till, säg ifrån
Förälskelse, sex och sociala medier. Det är superspännande och sjukt nervpirrande. I sina försök att utforska sin sexualitet - och att få uppmärksamhet experimenterar de unga personerna sig fram med hångel, nakenbilder och gruppchattar. Men experimenten går fel, och gränser överskrids. För det finns alltid någon som inte säger till, säger ifrån eller frågar om det går bra.
Det finns en lärarhandledning till serien.
2019
100 frågor om sex
100 svar på 100 frågor i korta klipp på cirka 1 minut.
Våra sex-experter Reyhaneh Ahangaran, Matias Garzon och Vierge Hård svarar på frågor om sex. Vad är orgasm och hur känns det? Hur vet man om man är homosexuell? Och vad betyder att köna?
2016
Orka plugga - Sex och samlevnad
Orka plugga om mansnormen och samtyckeslagen.
2019
Sex på kartan
En UR-klassiker
Animerad film om sexualkunskap som svarar på de vanligaste frågorna som ungdomar har om sex. Fem elever kommer till biblioteket för att få läxhjälp i matte, men lektionen kommer att handla om sexualkunskap istället. Abdu och Melody har inte pratat med varandra sedan de hade sex för första gången. Och Kim är kär i sin tjejkompis Hanna.
Finns även som syntolkad.
Det finns en lärarhandledning till serien.
2011
Gymnasiet
Tack gud jag är homo
Säsong 2.
Programledarduon och bästisarna Alice och Linda är tillbaka och den här gången reder de ut alla bokstäver i hbtqia+. Vad betyder de egentligen? De möter transpersoner, homosexuella, regnbågsfamiljer och personer som på andra sätt bryter heteronormen, och slår hål på myter och föreställningar om hbtq-personer. De hjälper oss att lära oss mer om varandra och visar hur viktigt det är att vi blir lyssnade på, vågar vara oss själva, och inte minst respektera varandra.
Serien finns även som syntolkat och teckenspråkstolkat.
Det finns en lärarhandledning till serien.
2020
Dör för dig
En dramaserie för alla som behöver lära sig mer om varningstecken på att en parrelation är osund. Om svartsjuka, kontroll, utbrott och samtycke.
Dör för dig gestaltar i dramats form tidiga signaler på att en relation mellan två unga personer är destruktiv. De korta scenerna med inbyggda dilemman öppnar för samtal om var gränsen går mellan sunt och osunt, vad som är kärlek och inte och mellan makt och samtycke. Dör för dig passar väl in i de nya skrivningarna om sexualitet, samtycke och relationer på gymnasiet.
Det kommer att finnas en lärarhandledning till serien.
Premiär i maj 2021
Alla mina förövare – radio
Att kallas hora. Få sin kropp kommenterad, kritiserad och tafsad på. Att mötas av en kukbild på mobilen. Vad är sexuella trakasserier och varför finns de? Vad får de för konsekvenser? Och viktigast av allt - vad kan vi göra åt dem? Ta del av ungas personliga berättelser och få råd från experter som jobbar för att motverka sexuella trakasserier.
Det finns en lärarhandledning till serien.
2018
Tänk till talkshow
Säsong 2–3. Alexander Julian Zadruzny diskuterar tillsammans med andra unga aktuella ämnen som till exempel rasism, sex, populärkultur och psykisk ohälsa ur deras egna perspektiv. Hur påverkar stereotyper vårt beteende? Får machokulturen följa med in i sovrummet? Och vilka fördomar bär vi själva ansvar för att krossa?
2020–2021
Anpassad skola
Eli och Roffe i puberteten
Det kan kännas härligt men också rätt konstigt att bli stor. Vännerna Eli och Roffe är på väg in i puberteten och tänker mycket på det, om att de snart ska bli stora och vad som händer med deras kroppar. För puberteten är ingen rak linje av händelser utan en slingrig väg. Det gäller bara att följa med på kroppens resa genom puberteten, hur lång eller kort den än kan bli. Det säger tanten i fönstret, hon som vet allt om puberteten. Serien vänder sig till grundsärskolan.
Serien finns även teckenspråkstolkad.
Det finns en lärarhandledning till serien.
2020
Sexbyrån
Varför får tjejer mens? Hur gör man för att visa att man är intresserad av någon? Var får man onanera? Måste man ha sex om man är ihop? Det är några av frågorna i Sexbyrån, en serie om kroppen, kärlek, relationer och sex som i första hand vänder sig till i elever i särskolans högstadium och gymnasium. Serien är en bearbetning av originalserien "Sexbyrån" från 2013.
Det finns en lärarhandledning till serien.
2019
Lärarfortbildning
UR Samtiden - Vecka SEX
Fakta, myter och sexualundervisning - hur kan vuxna stötta unga i deras relationer och sexualitet med utgångspunkt i det vi faktiskt vet om unga och sex? En bra och allsidig sexualundervisning kan förändra normer, attityder och bidra till att minska sexuella övergrepp. Inspelat på UR i Stockholm den 1 och 3 februari 2021. Arrangör: RFSU.
2021
Lärlabbet
Säsong 5. Tema: sex och samlevnad, samt SYV. Lärlabbet är ett inspirerande, fortbildande och yrkesutvecklande tv-program för dig som är lärare. Här möter vi pedagoger, och ledande experter inom pedagogik och didaktik, både i Sverige och runtom i världen.
2018
Filmhandledningar som presenteras på seminarieturnén 2022:
Publicerad 02 mars 2022