Biblioteket

Databaser

Här listar vi databaser som innehåller artiklar ur svenska och internationella tidningar och tidskrifter samt filmografier, uppslagsböcker, övriga bibliotekskataloger och andra källor som leder fram till fakta och kunskap om film.

Artikeldatabaser

Film & Television Literature Index

Fulltextdatabas som täcker ett stort spektrum av litteratur om film och tv. Innehåller förutom tidskriftsartiklar även ett stort antal E-böcker.
*Även sökbar via Primo.

FIAF International Index to Film Periodicals

Fulltext och hänvisningar till artiklar och recensioner i över 300 internationella film- och tv-tidskrifter. Kontrollerade ämnesordslistor ger bra kvalitet och underlättar sökning på titel, person och ämne.
*Även sökbar via Primo.

Entertainment Industry Magazine Archive (EIMA)

Innehåller skannade tidskrifter inom film, media, teater och musik (från 1880 till 2015). Bl.a. Variety, Screen International, Hollywood Reporter, Film Weekly, Picture Goer och Boxoffice.
*Även sökbar via Primo.

Screen studies

Innehåller i första hand e-böcker - fler än 100 filmmanus och nästan 700 böcker om film, filmpersoner och filmproduktion. Utöver det även tematiska artiklar och en tidslinje över filmens historia.
*Boktitlarna även sökbara via Primo.

Artikelsök

Över 2,4 miljoner noga utvalda hänvisningar till artiklar i tidningar och tidskrifter. Artiklar från totalt 1300 huvudsakligen svenska tidningar och tidskrifter, från 1979 och framåt. Databasen uppdateras dagligen och varje år tillkommer cirka 20 000 poster. Inklusive en omfattande fulltextåtkomst - pdf:er samt länkar till publikationen. En instruktionsfilm till databasen finns på Youtube.
*Endast tillgänglig i biblioteket

Mediearkivet

Innehåller artiklar i fulltext från dagstidningar och tidskrifter, bland annat Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.
*Endast tillgänglig i biblioteket

Schirmer encyclopedia of film

Denna databas är egentligen mer att betrakta som ett elektroniskt uppslagsverk och ger en bra introduktion till film och filmteoretiska begrepp, samt tips till vidare läsning.
*Även sökbar via Primo.

Övriga databaser

AFI Catalog

Amerikanska filminstitutets (AFI) katalog täcker den amerikanska filmens historia och innehåller filmografisk information (produktionsuppgifter med mera) om amerikanska filmer från 1893 och fram till nutid. Uppdateras årligen.
*Även sökbar via Primo.

Film Index International

Filmografisk databas som tas fram i samarbete med Brittiska filminstitutet (BFI) och täcker filmer från alla världens länder från år 1900 och framåt.
*Även sökbar via Primo.

Svensk Filmdatabas

Filminstitutets egen filmdatabas. Här kan du söka information om samtliga svenska långfilmer sedan 1897, utländska filmer som har haft svensk biografpremiär, samt en stor mängd svenska kort-, dokumentär- och tv-filmer. Databasen är även en beståndskatalog för Filminstitutets filmer, affischer, stillbilder, manus och arkivalier.

Treasures from the Film Archives

Detta är en katalog från FIAF där filmarkiv från hela världen registrerar sitt filmbestånd. Man kan söka direkt på titel eller person eller bläddra sig fram i en kronologisk lista. OBS! att den inte visar det kompletta beståndet för de arkiv som medverkar. Tyngdpunkten har legat på tidig film.
*Även sökbar via Primo.

Svensk mediedatabas

SMDB är den nationella söktjänsten som omfattar Kungliga bibliotekets samlingar av tv, radio, video, biografvisad film, skivor och multimedier. SMDB täcker de flesta svenska sändningar och utgåvor sedan 1979, men innehåller också äldre material.

Nationalencyklopedin

Sveriges största uppslagsverk, skriven och faktagranskat av landets främsta experter. Ger fördjupning i 530 000 artiklar och innehåller både en svensk och en engelsk-svensk ordbok, interaktiva kartor med mera.
*Endast tillgänglig i biblioteket, om man inte på plats i biblioteket skapar ett konto med eget inlogg.

Åtkomst utanför biblioteket

Som låntagare har du tillgång till ett antal av dessa databaser även utanför bibliotekets väggar. För mer information om hur du når våra e-resurser utanför bibliotekets väggar, se  Biblioteket hemifrån.

Skriv ut