Digitalisering av film

Önska film till digitalisering

Vill du få en film digitaliserad för tillgängliggörande? Här hittar du information om vem som kan skicka in ett önskemål, vilka krav som ställs på tillgängliggörandet och när och hur du lämnar in ditt önskemål.

Varje år gör Filminstitutet en plan för vilka filmer som vi ska digitalisera efterföljande år. Under urvalsarbetet tar vi emot önskemål från andra aktörer som önskar digitalisering av film för tillgängliggörande.

Vem kan önska film för digitalisering?

Vi uppmuntrar alla distributörer, utgivare och visningsaktörer i alla olika visningsfönster att använda det digitaliserade svenska filmarvet. Den aktuella filmens rättighetshavare måste vara med på önskemålet och planen för tillgängliggörandet.

Vilka kriterier måste uppfyllas?

För att Filminstitutet ska bevilja ett önskemål om digitalisering av en film ska filmen uppfylla kriterierna för urvalet och du som önskar film ska kunna redovisa för hur filmen ska tillgängliggöras, enligt riktlinjerna. Du måste till exempel ha en konkret plan för tillgängliggörande över tid, i minst två visningsfönster.

Läs riktlinjerna för urvalsarbetet här.

Om digitalisering sker av en önskad film kommer den angivna distributionsplanen att följas upp av Filminstitutet. Om en aktör önskar film fler gånger kommer tillgängliggörandet av tidigare beviljade önskemål att vägas in i beslutet.

Utgångsmaterial för digitaliseringen

En förutsättning för digitalisering är att det finns analogt utgångs- och referensmaterial i tillräckligt bra skick. Om Filminstitutet inte har utgångsmaterial kan annan parts material användas. Då bör det deponeras till Filminstitutets filmarkiv.

Deadline och beslut för 2019

Senast 27 april kan du önska film för digitalisering för färdigställande 2019. Du kan önska max 10 filmer. Besked lämnas före midsommar. Du fyller i ditt önskemål i formuläret längre ner på den här sidan.

Kompletterande deadline och beslut för 2019

För att kunna tillgodose projekt med lite kortare deadlines har vi en kompletterande deadline för önskemål 16 november. Notera att du då bara kan önska film för digitalisering för kvartal 2-4 2019. Och du kan då önska max 5 filmer. Besked lämnas före jul. Du fyller i ditt önskemål i formuläret längre ner på den här sidan.

Frågor

Kontakta Lova Hagerfors, enhetschef Tillgängligt filmarv: lova.hagerfors@filminstitutet.se, 08-665 11 20.

Personuppgiftspolicy
Läs vår Personuppgiftspolicy här.

ÖNSKA FILM TILL DIGITALISERING
Genom att skicka in det här formuläret bekräftar du att du godkänner vår webbplats användarvillkor och vår personuppgiftspolicy - se länk till policy ovan.
Skriv ut