Våra arkiv
Bild av et kort

Dokumentarkiv

I Filminstitutets bibliotek finns unika samlingar bolags- och personarkiv, manuskript, programblad och pressklipp.

Bolags- och personarkiv

Bland de som har deponerat sina arkiv hos oss kan nämnas Svenska Biografteatern och Sveriges Biografägareförbund. Personarkiven innehåller efterlämnat material av några av våra mest berömda svenska filmpersonligheter, som exempelvis Ingrid Bergman, Greta Garbo och Victor Sjöström.
Du som forskar och vill ta del av detta material är välkommen att kontakta biblioteket. En översikt över våra arkiv finns att läsa här.

Originalmanuskript

Bibliotekets manuskriptsamling består av en i princip komplett samling svenska originalmanuskript, samt textlistor till utländsk film. Alla våra låntagare är välkomna att ta del av samlingen. Samtliga manuskript läses på plats i biblioteket.

Pressklipp

I bibliotekets klipparkiv kan man ta del av vad som skrevs om film i svenska dagstidningar fram till och med maj 2002. Arkivet innehåller artiklar om cirka 53 000 filmer och 16 000 filmpersonligheter och finns bevarat på mikrofilm. Beställningsformulär finns i bibliotekets lånedisk och materialet läses på plats i bibliotekets mikrofilmläsare.

Kontakta oss gärna innan ditt besök om du är intresserad av att studera vårt arkivmaterial - bibliotek@filminstitutet.se

Skriv ut