Våra arkiv
Bild av bildarkivet

Bild- och affischarkivet

Filminstitutets bild- och affischarkiv består av stillbilder och affischer från de flesta filmer som visats på biograf i Sverige; från tidigt 1900-tal till dagens repertoar. I arkivet finns även en omfattande samling porträttfotografier föreställande svenska och utländska filmpersonligheter – verksamma såväl framför som bakom kameran. Till samlingarna hör även andra filmrelaterade bilder, bland annat från äldre stockholms­biografer, olika evenemang, samt filmteknisk dokumentation.

Bildarkivets samlingar digitaliseras löpande och merparten av bilderna publiceras på Svensk Filmdatabas Digitaliserat bildmaterial som ännu inte är tillgängligt externt går att se på plats i Filminstitutets bibliotek, dit alla är välkomna. Se kontaktuppgifter nedan för tidsbokning.

Analogt bildmaterial är normalt sett möjligt att beställa fram för publicister, utställare, filmbransch och forskare som arbetar med research. Kontakta bildarkivet med beskrivning av önskemål och syfte så återkommer vi så snart som möjligt.

Bildrättigheter och försäljning av bilder

För en stor andel av bilderna i arkivet hanterar Filminstitutet rättigheterna för filmbolagens räkning och kan därmed sälja fotografier och affischer med användningsrätt för bokpublicering, utställningar, reportage, etc. För övriga bilder ligger ansvaret att komma överens med rättighetsinnehavaren alltid hos dig som beställare. Kontakta bildarkivet för prisinformation och rådgivning om du vill publicera bildmaterial.

Det är också möjligt att beställa filmbilder för privat bruk och vi levererar då digitala bildfiler i önskad storlek. Kostnaden är normalt 300 kr/bildfil men för rättighetsinnehavare och vid beställningar till forskning och akademiska publikationer tillämpas en separat prislista.

Hitta hit

Arkivets expedition finns i Filminstitutets bibliotek, där du är välkommen att besöka oss efter överenskommelse.

Kontakt

bildarkivet@filminstitutet.se

Du kan även kontakta oss via telefon:

Krister Collin 08 - 665 11 09
Sonny Mattsson 08 - 665 11 10

Skriv ut