Filmpedagogik
Bild: Sanna Svanberg

Backaskolan – Malmö

Backaskolan är en fristående 0-9-skola i stadsdelen Sege Park i Malmö. Skolan har under många år låtit sina elever arbeta kreativt och pedagogiskt med film.

Klassen har bland annat skapat filmer utifrån sina ”pysslingar”– hemmasydda figurer vars flyktiga resor blir berättade av barnen.
– Film är väl integrerat i många delar av vår verksamhet. Nästan dagligen använder vi film som ett redskap och igångsättare för att få barnen att se med andra ögon. Eftersom bilder har en sådan viktig plats i vår värld i dag känns det självklart för oss att arbeta med film som medium, berättar Lena Hallberg som är klassens fritidspedagog.
Klassen har bland annat arbetat fördjupande med svenska filmer som ”Elina – som om jag inte fanns”.
– Det vidgade textbegreppet vi har i dag gör att andra medier får större betydelse. Det är inte bara att läsa sig till information, utan skolan måste kunna sätta den i en kontext. Därför är det så viktigt med det fördjupande filmsamtalet. Filmens tematik går nästan alltid att knyta an till det som är relevant just nu, oavsett när den är gjord, säger Lena Hallberg.

Vann första pris i filmtävling
När klassen gick i tvåan vann de första pris i Film i skolans tävling ”Gör din egen Chaplin”. Filmen fick titeln ”Får jag vara med?” och är en knappt tre minuter lång berättelse om en flicka som inte har någon att leka med och blir nobbad av sina kompisar ända tills hon själv tar initiativ till en lek som alla vill, och får, delta i. – Tävlingen var verkligen jättekul för klassen och har gett lust att fortsätta arbeta med att skapa egen film. Nu har barnen egna ipads och vi kommer att använda dem mycket framöver.

Sara Nielsen och Lena Hallberg tvekade inte när de blev tillfrågade om att bli Kompisskoleklass. – Det är roligt och givande att få input från de andra klasserna, att kunna bolla tankar kring film med andra pedagoger. Lika viktigt är att få vara med i ett större nätverk och att vara nära Filminstitutets verksamhet, säger Lena Hallberg.

Har du något eget starkt filmminne från när du var barn?
– Jag minns hur åksjuk jag blev av alla panoreringar i ”Sound of Music”… Som tonåring gillade jag verkligen ”Midnight Cowboy”. I dag gillar jag klassiker av Bertolucci, Antonioni, Fellini och Ken Loach, eller välproducerade TV-draman som ”Boardwalk Empire”.

Skriv ut