Filmpedagogik
Bild: Sanna Svanberg

Ringelskolan – Arvidsjaur

Ringelskolan är en grundskola för årskurs 1-9 med ca 400 elever. Vår kompisskoleklass heter 6C.

Arvidsjaur ligger 11 mil söder om polcirkeln och om vintern kan det bli så kallt som -40 grader. Under vintersäsongen är det full aktivitet med skidåkning och inlandskörning på skoter. Förutom att vara ett mecka för vintersport är Arvidsjaur ett centrum för bilindustrin som testkör sina bilar på halt väglag. Medborgarhuset har stadens enda biograf och är en kulturell mötesplats för teater, film, dans och konst. Det är här vår kompisskoleklass går för att se Skolbio. När Kompisskoleprojektet startade 2014 hade klassen inte tidigare arbetat så mycket film och deras lärare Tomas Pettersson välkomnade projektet som en positiv filmpedagogisk start för barnen.
– Jag hoppas att det leder till att vi ser och talar om film på ett annat sätt. Kanske kan barnen få ett lite mer kritiskt öga och lära sig se budskap med en djupare mening. Det vore också toppen om filmen kunde integreras i den dagliga verksamheten som ett verktyg för inlärning, berättade han för Film i skolan.

Stora filmproduktioner i Norrbotten

Norrbotten är även ett mecka för filmproduktion. Många långfilmer har spelats in i Luleå, till exempel skräckfilmen ”Låt den rätte komma in” och dramat ”Så som i himmelen”. Filmpool Nord är ett regionalt filmcentrum som finansierar och producerar film i området. Lars-Eric Larsson är centrets filmkonsulent för barn och ungdom och arbetar bland annat för att skolorna i Norrbotten ska få tillgång till mediepedagogisk verksamhet. Filmpool Nord är också med och anordnar filmfestivaler, kortfilmstävlingar, skolbiovisningar och andra filmrelaterade aktiviteter för barn och ungdomar. Lars-Eric Larsson är ett aktivt stöd till Kompisskoleprojektet och har varit med under Film i skolans besök i klassen.
– Jag tycker att det är jättebra att Filminstitutet satsar på att vara en lokal resurs och samtidigt får ta del av det som görs i skolan, säger han.

Skriv ut