Filmpedagogik

Publikationer

Här hittar du publikationer publicerade av Svenska Filminstitutet. De går att beställa kostnadsfritt och är fria att använda i undervisningen.

Sök och filtrera
 1. Filmpedagogik – så funkar det!

  Publikation där vi har samlat elva enkla, roliga och effektiva filmpedagogiska övningar.

 2. 15plus - Kortfilmspaket på DVD

  Hur är det att vara ung i Sverige i dag? Skolbiopaketet 15plus är ett samarbete med tidskriften FLM och finns att beställa från Film i skolan. Det består av en DVD med sju filmer samt en filmhandledning i print.

 3. Filmens första år

  Filmens första år – en resa genom stumfilmen 1895-1929 är en antologi med klipp från fyrtio filmer från filmhistoriens första århundrande, fram till ljudfilmens genombrott.

 4. Först såg vi en film


  Först såg vi en film är ett inspirationsmaterial som bygger på erfarenheter från skolor och kommuner som arbetat med jämställdhetsfrågor utifrån olika filmer, bland annat Hip Hip Hora!.

 5. Fakta om Förintelsen

  En dvd-film av Rex Bloomstein och Robert Wistrich som i tio korta avsnitt ger en bakgrund till Förintelsen. Filmen vänder sig till elever från årskurs 7. Filmen kan ses som en helhet eller uppdelad i avsnitt. Med dvd:n följer ett texthäfte med filmens berättartext.

 6. Folkhemmets baksida

  Folkhemmets baksida är ett dvd-material som tar sin utgångspunkt i Klaus Härös spelfilm Den nya människan som berättar om några unga flickor som 1951 tas in på arbetshem där de pressas att sterilisera sig.

 7. Vad har mitt liv med Lilja att göra?

  Boken har tagits fram som en del av ett projektet där skolor erbjöds subventionerade visningar av Lilja 4-ever. Boken innehåller ett urval av texter som ger fördjupning i de teman som filmen berör.

Visa fler