En filmhistorisk resa
Skriv ut

Dramaturgilektion filmklipp 2 - Ett brott

Ett brott, Anders Henriksson, 1940, © AB Svensk Filmindustri

 

Den första vändpunkten

 

Introduktion

Filmen Ett brott, regisserad av Anders Henriksson (1940) har kommit att symbolisera en brytpunkt i svensk filmhistoria. Den mer lättsamma tonen som präglat mycket av filmen på 1930-talet blev inte lika tongivande. I Ett brott syns ett annat typ av allvar och mörker. Ett brott är en verklighetsbaserad mordhistoria som vid tiden hade satts upp som teaterpjäs både på Lorensbergsteatern i Göteborg och på Dramaten i Stockholm.

I filmens inledning har vi fått träffa olika medlemmar i en familj. Det framgår tydligt att konflikter finns. Precis innan klippet har kvinnan som syns i klippet tyckt sig ha sett en person skymta förbi henne när det för en stund blir mörkt i lägenheten. Precis därefter går hon upp i en lägenhet en trapp upp och upptäcker något förfärligt.

 

Motivation

Klippet illustrerar den första vändpunkten, den punkt då allting vänder för filmens huvudperson. Något avgörande sker. Det finns ingen återvändo. Huvudpersonen måste ta konsekvenserna av det som inträffat.

 

Instruktion

Lägg märke till hur det går från mörker och tystnad till en annan stämning. Hur förändras stämningen i filmklippet?

 

Ett brott_810.jpg   Ett brott, Anders Henriksson, 1940, © AB Svensk Filmindustri

 

Frågor

  • Hur förändras stämningen när kvinnan kommer in i lägenheten? Hur berättas det om mordet i ljud och bild?

(Musik som signalerar spänning, hon tänder lyset. Hennes ansikte går från leende till uppspärrade ögon och det zoomas in till närbild på henne. Klipp över till död person. Suggestivt montage: kvinnan skriker, dubbelexponeringar, musiken intensifieras, berättartempot stiger, polisen kopplas in, tidningspressar går igång, nyheten om dödsfall sprids – allt i rask följd. Filmen har tagit en ny vändning)

  • Låt eleverna identifiera första vändpunkten i andra filmer, gärna i olika genrer och tidsåldrar. Låt dem visa och berätta om sina iakttagelser.

 

Vill du visa hela filmen?

 

Vill du strömma filmen? Sök på vodeville.

Boka filmen för skolbiovisning

Vill du visa filmen i klassrummet? Genom att ta kontakt med filmbolagen eller din lokala AV/mediacentral får du reda på hur du går till väga.

Handledningen kan skrivas ut.