En filmhistorisk resa
Skriv ut

Dramaturgilektion filmklipp 3 - Ronja Rövardotter

Ronja Rövardotter, Tage Danielsson, 1984, © AB Svensk Filmindustri

 

Point of no return

 

Introduktion

Ronja Rövardotter i regi av Tage Danielsson är en modern klassiker, en filmatisering av Astrid Lindgrens bok med samma namn. Det är en berättelse om att gå sin egen väg, välja det som är viktigt i livet och om att bli en människa.

Berättelsen om Ronja börjar en ovädersnatt i Mattisborgen. Mattis och Lovis blir föräldrar till en dotter som får namnet Ronja. I åskovädret rämnar borgen i två delar. Samma natt som Ronja föds, får också ett rivaliserande rövargäng tillökning. Barnet får namnet Birk Borkason och gänget flyttar in i den andra halvan av borgen, den på andra sidan Helvetesgapet. Ronja och Birk möts och utvecklar en djup vänskap.

I klippet har Ronjas pappa tagit Birk till fånga. Familjerna möts vid Helvetesgapet. När Mattis inte släpper Birk hoppar Ronja över ravinen till Birks familj. Det förändrar maktförhållandet och relationen mellan Ronja och hennes pappa på ett oåterkalleligt sätt.

 

Motivation

Point of no return kallas den punkt då allting vänder för filmens huvudperson. Något avgörande sker. Det finns ingen återvändo. Huvudpersonen måste ta konsekvenserna av det som inträffat.

 

Instruktion

I klippet utspelar sig dramat på var sin sida om Helvetesgapet. Hur byggs spänningen upp och vad händer med berättelsen när Ronja hoppar?

 

Ronja Rövardotter_810.jpgRonja Rövardotter, Tage Danielsson, 1984, © AB Svensk Filmindustri

 

Frågor

  • Hur byggs spänningen upp innan Ronja hoppar?

(Mycket av spänningen byggs upp genom blickar och klippning. Bildernas sammanfogning förstärker den rivalitet som finns mellan familjerna. Maktbalansen visas genom deras blickar, aktioner och reaktioner)

  • Vad händer med berättelsen när Ronja hoppar?

(Allt vänder. Ronjas beslut och handling gör att det inte finns någon återvändo. Mattis säger: Jag har inget barn! Lovis säger: Men det har jag! Ronjas handling slår splintar på olika håll, samtidigt som hon stärker och fördjupar relationen och tilliten till Birk. Från nu och framåt är det de som hör ihop)

  • Påminner familjernas rivalitet och ungdomarnas beslut om andra klassiska berättelser?

(Till exempel Romeo och Julia, West Side Story)

  • Titta på fler point of no return-scener i andra filmer. Vad gör de dramatiska vändningarna för helhetsupplevelsen av filmen?

 

Vill du visa hela filmen?

 

Vill du strömma filmen? Sök på vodeville.

Boka filmen för skolbiovisning

Vill du visa filmen i klassrummet? Genom att ta kontakt med filmbolagen eller din lokala AV/mediacentral får du reda på hur du går till väga.

Handledningen kan skrivas ut.