En filmhistorisk resa
Skriv ut

Iscensättningslektion filmklipp 5 - Till drömmarnas land

Till drömmarnas land, Victor Lindgren, 2019, © Bautafilm AB, Therese Högberg

 

Ljus, en väg till det sakrala

 

Introduktion

Till drömmarnas land från 2019 skildrar vänskapen mellan Sabina och Elin. Sabina har rest från Rumänien till det lilla svenska samhället Holmsund med sina romska bröder. De arbetar i ett garage och Sabina ska söka jobb. Elin, som är uppvuxen i Holmsund, står i kyrkan och sjunger "Den blomstertid nu kommer". Ett sommarlov ska just börja och Sabina ska lära känna Elin. Filmen är tydligt inspirerad av en annan film som utspelar sig i en småstad, Lukas Modyssons Fucking Åmål.

 

Motivation

I klippet får vi se Sabina och Elin åka i väg på Sabinas moppe i den ljusa sommarkvällen. De går in i en övergiven industribyggnad, så vanlig i mindre svenska städer. Ändå finns här något nästan sakralt. Ljuset silar in och rummet påminner om en kyrka. Här skriver Sabina och Elin sina namn på vägen och deras gemensamma intima vänskap centreras i drömska bilder.

 

Instruktion

Be eleverna titta på just ljuset i scenerna och resan från exteriören och in i byggnaden.

 

Tilldrommarnasland.jpgTill drömmarnas land, Victor Lindgren, 2019, © Bautafilm AB, Therese Högberg

 

Frågor

  • Vad utmärker byggnaden Elin och Sabina åker till? Hur tror ni att det kommer sig att Victor Lindgren har valt att förlägga den här scenen i just den byggnaden?

(Dess kyrklika rymd i kombination med en sliten övergivenhet. Byggnaden vittnar om ett svunnet välfärds-Sverige där industrin blomstrade och liknande lokaler var fulla av liv och rörelse)

  • Vad berättar den här scenen om deras relation? Hur förhåller de sig till varandra fysiskt i rummet?

(Den berättar om en allt varmare vänskap, på gränsen till kärlek. Här finns en frihet i rörelse och förhållande till varandras kroppar)

  • Vad skapar mopedturen för känsla? Hur ser ljuset ut?

(Scenen ramas in av ett varmt sommarljus där skymningen anas i det lågt stående solljuset)

 

Vill du visa hela filmen?

 

Vill du strömma filmen? Sök på vodeville.

Vill du visa filmen i klassrummet? Genom att ta kontakt med filmbolagen eller din lokala AV/mediacentral får du reda på hur du går till väga.

Handledningen kan skrivas ut.