En filmhistorisk resa
Skriv ut

Ljudlektion filmklipp 4 - Dunderklumpen

Dunderklumpen, Per Åhlin, 1974, © GK Film

 

Atmosfärljud

 

Introduktion

Dunderklumpen är en svensk familjefilm från 1974 i regi av Per Åhlin. Manuset är skrivet av Beppe Wolgers och är baserad på hans bilderbok Förtrollningar från 1969.  Toots Thielemans har komponerat musiken. Alla filmens naturscener är inspelade i norra Jämtland, i Strömsunds kommun. Filmen är till största delen animerad och räknas därför som Sveriges första animerade långfilm.

Handlingen utgår från en midsommarkväll på Öhn vid Ströms Vattudal i norra Jämtland. På en veranda sitter fadern och modern och dricker kaffe, och inne i huset sover yngsta dottern Camilla. Den alltför ensamme Dunderklumpen smyger in i Camillas sovrum och väcker hennes dockor till liv. Därefter beger han sig av med dem. Camillas storebror Jens och fadern Beppe följer efter Dunderklumpen genom midsommarnatten för att åter få tag i dockorna. När de hinner ikapp Dunderklumpen får de vara med om en magisk midsommarnatt med många äventyr.

 

Motivation

I klippet får vi se exempel på atmosfärljud. Ett atmosfärljud kan vara allt från gatuljud och fågelkvitter, till vindens susande. Man kan även skapa helt nya atmosfärljud som förmedlar olika känslor.

Atmosfärljudet läggs på vid efterarbetet vilket gör att man kommer ifrån variationer i ljudet som kan uppstå om man klipper mellan bilder där ljudnivån varierar kraftigt som till exempel på en trafikerad gata.

I klippet från Dunderklumpen ses stämningsskapande etableringsbilder, ljudlagda med atmosfärsljud från naturen (fåglar, grodor, vind) och med en katt som prasslar med ett par skor. Ljudet låter naturligt och som att det är inspelat samtidigt med bilderna men det mesta av ljudet är pålagt i efterhand.

 

Instruktion

Vi kommer först att lyssna på ljudet och därefter se på klippet med ljud.

 

Dunderklumpen_810.jpgDunderklumpen, Per Åhlin, 1974, © GK Film

 

Frågor

  • Vilka ljud kunde ni höra när vi bara lyssnade på ljudet?

  • Såg klippet ut som förväntat med tanke på ljudet vi lyssnade till innan?

  • Hur skapar ljudet stämning?

  • Vad tänker ni om att ljuden är pålagda efteråt? Hur kan man märka att ett ljud är pålagt i efterhand. Tänker man på det när man ser på filmen?

  • Finns det några sådana här effektljud som bara finns på film, men inte i verkligheten?
    (Till exempel svärdsklingor som dras upp ur en svärdsslida, knivar, rymdljud - rymden är tyst, inget ljud kan färdas i vakuum).

 

Vill du visa hela filmen?

 

Dunderklumpen finns i nuläget inte att strömma.

Boka filmen för skolbiovisning

Rättigheter måste stämmas av direkt med filmens rättighetshavare GK Film. Kontakt kan fås genom Filminstitutet.

Handledningen kan skrivas ut.