Filmpedagogik

Madicken och Lisabeth viskar något till varandra.
Bild: SF Studios

Du är inte klok Madicken

Tema: Historia , Jämställdhet / Genus , Litteratur på film , Mobbning , Samhälle och politik , Hälsa och droger , Svenska barnfilmsklassiker

Språk Åk F-2 , Åk 3-5

Ålder: Svenska

Sjuåriga Madicken och hennes lillasyster Lisabet bor med sin mamma och pappa i villan Junibacken, i utkanten av den lilla staden. Det är 1910-tal och familjen har det gott ställt jämfört med de flesta. Filmen tar oss tillbaka till ett svunnet Sverige, men många av problemen känns igen idag.

Varför är klasskompisen alltid så elak? Varför är grannen full nästan jämt? Tänk om vännen jag älskar mest dör? Men glädjen finns där också; Madicken är en glad, lekfull, kärleksfull unge som ”känner livet i sig” så det smittar av sig på oss som får göra hennes bekantskap.

Vi får följa med upp på skolans tak, på höstbal och flyguppvisning, på vardagliga äventyr och utmaningar. Med Madickens ögon ser vi orättvisor och glädjeämnen, och är med när hon växer som människa. Filmen ger många ingångar till samtal om livet ”förr i tiden” och hur det är att vara barn, både då och nu.

Du är inte klok Madicken är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet. Boka filmen för skolbiovisning här.

Den här filmhandledningen är försedd med filmklipp.

Sverige, 1979, Göran Graffman, 103 min, Barntillåten, SF Studios/Svenska Filminstitutet (DCP)
Ladda ner filmhandledningen till "Du är inte klok Madicken" som PDF Läs mer om "Du är inte klok Madicken" i Svensk Filmdatabas