Filmpedagogik

Ur Playground
Bild: Folkets Bio

Playground

Tema: Värdegrund , Mobbning , Samhälle och politik

Språk Franska

Ålder: Gymnasiet

Abel och Nora är syskon och upplever utanförskap och mobbning på en skola i Belgien. Abel, som är äldst, försöker passa in i ett tufft gäng där våldshandlingar mot andra barn är en förutsättning för att bli accepterad. Hans lillasyster Nora, som är ny på skolan, är rädd och trivs inte. Medan Nora långsamt anpassar sig och hittar vänner, blir Abel det tuffa gängets nya hackkyckling.

Denna starka och mycket väl genomförda film berättar om skolans vita fläckar där vuxna bara finns i periferin och inte ser vad som verkligen försiggår. Filmen är också en historia om kärlek mellan två syskon som försöker överleva i denna hårda värld.

Playground har fått en åldersgräns på 15 år av Statens medieråd. För film som visas eller distribueras i andra sammanhang än allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller dock inte Statens medieråds åldersgränser. Detta inkluderar exempelvis film som visas inom ramen för skolverksamhet. Vi rekommenderar denna film och dess viktiga ämne till vuxna, de lärare, pedagoger och andra vuxna som arbetar med barn i skolans värld, samt till elever på gymnasiet. 

Belgien, 2021, Un Monde, Laura Wandel, 73 min, Från 15 år, Folkets Bio
Ladda ner filmhandledningen till "Playground" som PDF Läs mer om "Playground" i Svensk Filmdatabas