Filmlexikon
Skriv ut

Kontraktsmodellen

Kontraktsmodellen kan användas för att analysera handlingens förlopp. Det är en enkel modell som ger en överblick över de olika faser som huvudpersonen genomgår under filmen.

Kontraktsmodellen utvecklades ursprungligen för att analysera berättelseförloppet i folksagor. Men den är även lämplig att använda om man vill skaffa sig en överblick över handlingen i en film.

I filmens början befinner sig huvudpersonen i ett ”kontraktsförhållande”. Det är en stabil situation med en etablerad gemenskap. Det behöver inte vara någon lycklig situation. I början av filmen är det faktiskt ofta något som huvudpersonen längtar efter eller saknar eller lider av. Strax efter inledningen sker ett ”kontraktsbrott”: huvudpersonen rycks ur den stabila situationen. Hen befinner sig efter det i ett mycket mer osäkert ”bortarum”. Här händer dramatiska och nervkittlande saker. Huvudpersonen tvingas utstå prövningar och övervinna faror, hinder och kriser. Till slut blir allting lugnt igen och personen kan träda in i ett nytt ”kontraktsförhållande”. Vanligtvis är den stabila situationen i slutet lyckligare och mer upplyftande än den stabila situationen i början. Det är därför som kontraktsmodellens kurva ligger högre i slutet. Om kontraktsförhållandet till slut är positivt har filmen ett lyckligt slut, ett ”happy ending”.