Filmlexikon
Skriv ut

Bildstil

En films bildstil – det vill säga hur filmen ser ut – har stor betydelse för vår upplevelse. Filmens utseende beror bland annat på bildformat, textur, color grading eller digital ljussättning/färgkorrigering och skärpedjup.

Filmens bildstil är filmens ”visuella fingeravtryck” där filmer kan se väldigt olika ut. En del filmer har klara färger och allting ser häftigt ut, medan andra filmer är grumliga och korniga och ger ett obearbetat intryck. En del filmer har ett nästan kvadratiskt bildformat – som på en gammaldags tv – medan andra filmer stoltserar med ett brett format och stiliga panoramabilder. Det finns scener där bara det allra viktigaste fokuseras, berättat med kort skärpedjup. Och det finns andra scener där skärpedjupet är långt och det pågår flera parallella händelser i bilden.

  • Color grading

    Color grading sker i filmens efterproduktion, det vill säga när inspelningarna är gjorda. Color grading betyder mycket för hur vi upplever en filmscen. Det gör stor skillnad för atmosfären om bilden exempelvis har ett kyligt, blåaktigt eller varmt, gyllengult utseende.


  • Skärpedjup

    När fotografen arbetar med långt skärpedjup framträder både förgrunden, mellangrunden och bakgrunden med fullt tydliga konturer. Då ser vi vad som händer i bildens alla plan . När fotografen arbetar med kort skärpedjup är bara en begränsad del av bilden i fokus, det vill säga skarp. Fotografen kan styra åskådarens blick och uppmärksamhet genom att fokusera på det som vi ska lägga märke till.


  • Bildformat

    Filmregissören och filmfotografen har många olika bildformat att välja mellan. Vilket format som varit det mest populära har varierat genom tiderna. Numera är vidfilmsformatet det mest använda. Bildformatet har betydelse för publikens upplevelse av filmen. Om vi till exempel ser ett landskap i ett brett bildformat kommer vi i de flesta fall att uppleva det som mer storslaget än om vi såg samma landskap i ett mer kvadratiskt format.