Filmlexikon
Skriv ut

Svartvit film och färgfilm

Även om färgfilmen fick sitt kommersiella genombrott 1939 var nästan alla filmer svartvita fram till 50-talets mitt. Efter det blev färgfilm norm. I dag är svartvita filmer sällsynta och förknippade med en särskild, ofta konstnärlig, stil.

När de franska bröderna Auguste och Louis Lumière 1895 anordnade världens första filmföreställning för en betalande publik var filmen svartvit. Och det fortsatte filmen vara i många år därefter. I början av 1900-talet gjordes en rad försök att skapa färgfilm. Dessutom använde filmskaparna olika tekniker för att ge de svartvita filmremsorna färg, exempelvis så tintade/färgade man dem eller handkolorerade de enskilda bildrutorna (se även color grading).

Från och med ungefär 1930 fick färgfilmen sitt kommersiella genomslag och i dag görs det nästan enbart färgfilm. Men det finns ändå filmregissörer som trots detta väljer att göra svartvita filmer i dag, exempelvis för att skapa känslan av något förflutet, få en film att skilja sig från mängden eller som ett estetiskt val.