Filmlexikon
Skriv ut

Zoomning

En zoomning är en rörelse inuti kamerans objektiv. När fotografen zoomar in tycks motivet komma närmare. När fotografen zoomar ut tycks motivet komma längre bort.

Medan panorering, tiltning, kranåkning och kameraåkning är utvändiga förflyttningar av hela kameran, är zoomning en rörelse inuti kameran – nämligen i kamerans objektiv.När fotografen zoomar in ser det ut som om motivet kommer närmare inpå kameran än det i själva verket gör. Fotografen kan även skapa illusionen av närhet genom att använda ett teleobjektiv på kameran. Det förstorar på samma sätt som en kikare. När fotografen zoomar ut ser det ut som om motivet rör sig längre bort från kameran än det i själva verket gör. Fotografen kan även skapa illusionen av avstånd genom att sätta ett vidvinkelobjektiv på kameran. Vidvinkeln förminskar motivet, och samtidigt får vi ett större synfält. En extrem form av vidvinkel kallas fish-eye-objektiv, och det påminner om att se genom ett titthål.

Fotografen kan uppnå en stark visuell effekt genom att kombinera zoomning och kameraåkning. Om fotografen zoomar in en rollfigur samtidigt som kameran åker bort från rollfiguren uppfattar vi det som om rollfigurens ansikte blir kvar på samma avstånd från oss medan allting i bakgrunden förstoras och linjerna ändras. Det kan skapa en sugande känsla och en upplevelse av att rollfigurens syn på världen förändras, till exempel i samband med att en stor hemlighet avslöjas.