Filmlexikon
Skriv ut

Synlig klippning

Vid synlig klippning görs åskådaren uppmärksam på klippningen. Ett annat ord för det är montage. En montage-sekvens kan till exempel skapa tidsförkortning eller förstärka en viss stämning eller ett särskilt tema.

Synlig klippning kan bryta vår inlevelse i filmen. Plötsligt blir vi medvetna om att det är en film vi ser och inte verklighet. Om synlig klippning används i en film brukar det bara vara i en mycket begränsad del. Normalt används huvudsakligen osynlig klippning. Synlig klippning kallas även diskontinuitetsklippning, eftersom den bryter med filmens kontinuitet (dess oavbrutna sammanhang).

Synlig klippning kan ha olika syften: Den kan visa en process eller en utveckling i förkortad form. Det kan till exempel röra sig om en person som tränar inför en viktig idrottstävling där vi får se personen göra en rad ansträngande övningar i korta glimtar/scener. På 30 sekunder sammanfattas 14 dagars träning. Tiden förkortas med hjälp av klippningen.

Synlig klippning kan även vara stämningsskapande, skildra en miljö eller etablera ett tema. Detta kan åstadkommas till exempel genom en rad tagningar där vi ser naturen eller en stad som filmens rollfigurer befinner sig i. Ofta finns det både en stämning och en pågående process i en montage-sekvens, exempelvis om vi ser hur årstiderna skiftar genom att löven faller från ett träd, varpå det täcks av snö och löven sedan spricker fram igen. Synlig klippning används mest i experimentella eller konstnärliga filmer. Här klipps till synes tillfälliga och disparata motiv ihop. Åskådaren får själv försöka hitta mening i det hen ser. Bilderna kan få oss att fantisera och drömma och vi som åskådare ges en frihet att låta tankarna vandra.

Jump-cut är en form av synlig klippning där vi ser samma motiv flera gånger i en rad på varandra i följande tagningar. Motivet filmas antingen ur samma vinkel eller ur lite olika vinklar. Det ser ut som om bilden hoppar, eller som om personerna i bilden rör sig ryckvis. Det kan ge ett förvirrat, uppjagat eller kaotiskt intryck.