Filmlexikon
Skriv ut

Musik

Musik är en mycket viktig del av filmens ljud. Det finns olika sätt att använda musik, med olika syften. Musik kan till exempel förstärka en stämning, skapa igenkänning eller ge en helhetskänsla.

Musik är ett extremt effektivt filmiskt uttrycksmedel och används i de flesta filmer. Filmmusik kallas även bakgrundsmusik och soundtrack. Vanligtvis är musiken komponerad till filmen.

Det kan röra sig om allt från storslagna kompositioner till väldigt enkla teman med bara några få toner eller en ensam sångröst. I andra fall består filmmusiken av kända pop- och rocklåtar eller klassiska stycken.

  • Diegetisk och icke-diegetisk musik

    När musiken är diegetisk kan både vi (åskådarna) och personerna i filmen höra den. Diegetisk musik är till exempel ett band som vi ser spela i filmen eller musik från en radio som vi ser i bild. Icke-diegetisk musik är inte en del av filmens berättelse utan har lagts på efter inspelningarna. Icke-diegetisk musik kallas även bakgrundsmusik eller soundtrack. Det kan vara allt från musikstycken till enkla toner eller sång (se även uppslagsordet diegetiskt och icke-diegetisk ljud).


  • Ledmotiv och tematisk musik

    Ledmotivet, som är förknippat med personer eller förlopp, är en kort musiksnutt, några toner eller en liten melodi som vi hör varje gång en viss person står i centrum. Ett mycket känt exempel är de olycksbådande toner vi hör varje gång vi ser Darth Vader i Star Wars.

    Ledmotivet berättar något om rollfigurens karaktär (att Darth Vader är en olycksbådande och auktoritär person). Dessutom gör ledmotivet det lättare för oss att känna igen rollfigurerna, och upprepningen på ljudspåret skapar en känsla av sammanhang. Tematisk musik, som inte är förknippad med vissa personer utan med filmen som helhet, temat och budskapet, kan man ofta höra medan för- och eftertexterna rullar och i en rad scener i själva filmen.