Filmlexikon
Skriv ut

Mise-en-scène

Mise-en-scène har en vid betydelse och översätts bäst med ordet iscensättning.

Mise-en-scène är ett franskt uttryck och är ursprungligen en teaterterm som betyder "placera på scen". Mise-en-scène refererar till allt som syns framför kameran och dess utformning - alltså allt i bilden. Här ingår scenografi, kostym och mask, ljussättning och skådespeleri, liksom inspelningsplats och rekvisita.

 • Rekvisita

  Rekvisita kan vara allt från pistoler till kramdjur, köksredskap och telefoner – mindre föremål i scenografin (se uppslagsordet inspelningsplats) eller personliga saker som inte hör till kostymerna. Viss rekvisita kan höra ihop med en särskild filmgenre. Till exempel hör revolvrar till westerngenren, och ljussablar hör hemma i science fiction. Rekvisitören är den person som arbetar med att hitta exakt rätt rekvisita till en film.

  Rekvisitan kan vara av avgörande betydelse för handlingen. Den kan fungera som en plantering som bidrar till att väcka åskådarens nyfikenhet och till att skapa sammanhang i handlingen.

  Rekvisita har stor betydelse för våra intryck av filmens miljö och tid. I en historisk film används gammaldags rekvisita, i en science fiction-film används rekvisita med framtidsdesign. Rekvisitan ger oss en uppfattning om ett hem till exempel är rikt eller fattigt och vilken kultur som filmen utspelas i. Den bidrar till att skapa trovärdighet och rätt stämning.


 • Inspelningsplats

  En sådan plats är stämningsskapande och kan ha symbolisk innebörd. Film kan spelas in i en studio eller på en inspelningsplats, som är en verklig plats, till exempel ett kafé, ett hus eller en strand. Det rör sig alltså om en miljö där en scen spelas in. Även om en inspelningsplats ser helt naturlig ut på filmen har en scenograf eller produktionsdesigner ofta arbetat med filmmiljöns uppbyggnad. Till exempel kan det ha gjorts en ljussättning och möbler och rekvisita kan ha valts ut. Man talar även om en films ”setting”, vilket syftar på den fysiska miljön (scenografin), rekvisitan och kostymerna.

  Filmens inspelningsplatser är alltid noga utvalda. Miljön betyder mycket för hur vi upplever en scen. Det är stor skillnad på stämningen i en film beroende på om en person sitter i en trivsam, solbelyst trädgård eller står på en regnig pendeltågsstation mitt i natten. Inspelningsplatsen ska vara anpassad till filmens handling, till stämningen i en scen eller till personernas känslor.