Filmlexikon
Skriv ut

Rekvisita

Rekvisita är mindre föremål som används i filmer. Rekvisitan kan ha betydelse för handlingen genom att bidra till skapandet av en trovärdig miljö eller genom att ha en symbolisk innebörd.

Rekvisita kan vara allt från pistoler till kramdjur, köksredskap och telefoner – mindre föremål i scenografin (se uppslagsordet inspelningsplats) eller personliga saker som inte hör till kostymerna. Viss rekvisita kan höra ihop med en särskild filmgenre. Till exempel hör revolvrar till westerngenren, och ljussablar hör hemma i science fiction. Rekvisitören är den person som arbetar med att hitta exakt rätt rekvisita till en film.

Rekvisitan kan vara av avgörande betydelse för handlingen. Den kan fungera som en plantering som bidrar till att väcka åskådarens nyfikenhet och till att skapa sammanhang i handlingen.

Rekvisita har stor betydelse för våra intryck av filmens miljö och tid. I en historisk film används gammaldags rekvisita, i en science fiction-film används rekvisita med framtidsdesign. Rekvisitan ger oss en uppfattning om ett hem till exempel är rikt eller fattigt och vilken kultur som filmen utspelas i. Den bidrar till att skapa trovärdighet och rätt stämning.