15plus - kortfilmspaketet
Hur är det att vara ung i Sverige i dag? Skolbiopaketet "15plus" är ett samarbete med tidskriften FLM och finns att beställa från Film i skolan. Det består av en DVD med sju filmer samt en filmhandledning i print. De sju filmregissörerna kommer gärna ut i skolorna och visar sina filmer, pratar om dem och håller i workshops.
Vi på Film i skolan har uppfattat att det finns en efterfrågan på kortfilm att arbeta med ute i skolorna. Därför har vi tagit fram ett helt paket med ny, svensk film mellan 5 och 22 minuter som lämpar sig för högstadiet och gymnasiet.
Tonåren – mer än bara problem
Vi menar också att tonårsperioden faktiskt inte bara består av Problem – vilket man kan få uppfattningen av via katastroflarmen i medierna. Även om det är jobbigt att vara ung i Sverige i dag så rymmer också tonårstiden en enorm potential av kärlek, kreativitet och öppenhet.
Därför handlar filmerna som ingår i "15plus" inte bara om de sedvanliga Tonårsproblem utan också om större, eviga, existentiella frågor. Om ensamhet, kärlek och framtidsdrömmar. Om livets meningslöshet, det sociala spelet och vårt behov av bekräftelse. Om vänskap, grupptryck och om den mördande tristessen. Med mera.
Bjud in en regissör till skolan!
Det finns också en stark vilja bland unga regissörer att komma ut i skolorna och visa och berätta om sina filmer samt hålla i filmworkshops. Därför uppmanar vi alla som arbetar med film i skolan att bjuda in filmskaparna som medverkar i "15plus"! Mer om filmerna och regissörna samt kontaktuppgifter hittar ni under respektive filmtitel här nedan.
Baggy – när det sociala spelet spårar ur
Det är nyårsafton och ett gäng välbärgade ungdomar firar storstilat på en lantegendom. Men kvällen som skulle "gå till historien" spårar ut när Baggy förlorar förmågan att avläsa de sociala koderna och det visar sig snart att även de mest välfriserade och välekiperade har ett djuriskt inre. En film om en borgarklass med ytterst ytlig charm.
8 min. Rek. för åk 8/9/gymn.
Regissören Anders Hazelius om sig själv
Jag heter Anders Hazelius och är född 1984 i Sigtuna. Jag är regissör och manusförfattare. Jag håller även i kurser i filmskapande och i samtal om frågeställningar kopplade till mina filmer.
I mina filmer står konflikten mellan samhället, vårt intellekt och vår sexualitet ofta i centrum. Det är en konflikt som skapar smärta, extas och humor.
Redaktörens tillägg: Anders senaste film, Första gången, vann pris vid Berlins internationella filmfestival 2013.
Kontaktuppgifter:
Mejl: info@andershazelius.com
Banga inte – att våga stå upp när det tar emot
Sommarlovet lider mot sitt slut och Mickan och hennes kompisar hänger ute om nätterna. Det är häxblandningar och sex som gäller – samt strikta, outtalade regler kring vem som får göra vad utan att bli utfrusen. En film om kärlek kontra attraktion, vänskap kontra kompisskap samt om grupptryck kontra modet att banga. Det vill säga våga säga ifrån.
15 min. Rek för åk 7/8/9/gymn.
Regissören Fanni Metelius om sig själv
Mitt namn är Fanni Metelius. Jag är född 1987 i Majorna, Göteborg. Jag regisserar, skriver och klipper film. Just går jag andra året på kandidatutbildningen i filmisk regi och gestaltning på Akademin Valand film (tidigare Filmhögskolan.)
Jag fokuserar på relationer mellan människor i mina filmer. Återkommande teman är sex, kärlek, familj och vänskap i relation till kön, klass och sociala strukturer. Flera av mina kortfilmer handlar om unga människor, jag har arbetat mycket med amatörskådespelare och tycker mycket om att arbeta med barn och ungdomar i relation till film.
För mig är det viktigt att skildra människor och känslor ärligt på film, att inte försköna, förenkla eller fördumma. Jag försöker också göra filmer som ger kraft och energi, även kring allvarliga ämnen. Jag intresserar mig mycket för skolan och skolans möjlighet att påverka.
Utöver min nuvarande utbildning har jag bl a studerat film och genus på Stockholms universitet och en yrkesutbildning för manusförfattare för film och tv. Jag har arbetat som regiassistent på Lukas Moodyssons nya film Vi är bäst och till Suzanne Ostens Publiken. Utöver min filmerfarenhet har jag arbetat mycket inom handel, bar och restaurang.
Kontaktuppgifter:
Mejl: fannimetelius@hotmail.com
Det kommer aldrig att gå över – perspektiv på en oplanerad graviditet
Frida, 14, och Filip, 18, är kära men håller sitt förhållande hemligt för omvärlden – kanske för att åldersskillnaden är så stor. På skolavslutningsdagen ställs allt på sin spets när Frida visar sig vara gravid och blir grymt besviken på Filips reaktion. En film om rädsla för att bli övergiven och om att stå upp för sin kärlek när det verkligen gäller.
18 min. Rek för åk 7/8/9/gymn.
Regissören Amanda Kernell om sig själv
Jag är född 1986 i Umeå med en samisk pappa och en svensk mamma. Jag började tidigt regissera film och har genom åren gjort många kortfilmer om unga människor med stora dilemman, så som Semestersystern (bästa kortfilm för barn och unga vid BUFF 2009) som handlar om en liten kille som hälsar på sin storasyster på BUP, Spel som handlar om en ung tjej vars pappa blir vräkt och Att dela allt (vinnare av 1km film stipendiet, Stockholm filmfestival) som handlar om idealism och om att kämpa emot svartsjuka.
Jag har förutom mina filmer också arbetat mycket med ungdomar på andra sätt. Jag föreläser ofta på filmgymnasiet i Umeå och har arbetat som filmpedagog för Filmbasen i Stockholm och innan dess arbetade jag i många år som sexualupplysare för Västerbottens läns landsting och turnerade runt i Södra Lappland.
Min film Det kommer aldrig att gå över är tillägnad dom ungdomar som jag mötte där.
I juni 2013 avslutar jag mina studier som regielev på Den Danske Filmskole i Köpenhamn och arbetar just nu på både en ungdomslångfilm för Bobfilm i Stockholm och på ett samiskt filmprojekt.
Kontaktuppgifter
Mejl: amandakernell@gmail.com
Girl – ett gäng tuppar runt en höna?
30-åriga Hanna följer med en främmande ung kille på förfest i en lägenhet där hon snackar, dansar och drar kokain med hans kompisgäng. Åldersskillnaden är stor och hon känner sig lite obekväm men stannar ändå kvar. En film som gör oss uppmärksamma på förväntningar, filmkonventioner och vad som faktiskt inte alltid händer i verkligheten.
15 min. Rek. för åk 9/gymn.
Regissören Fijona Jonuzi om sig själv
Jag är född 1977 i Sverige av makedonsk-albanska föräldrar och uppvuxen i Eslöv, Skåne. Jag har bl a studerat idéhistoria, litteratur och filmvetenskap på universiteten i Lund och Stockholm. Jag är filmregissör och manusförfattare, utbildad på Filmhögskolan i Göteborg.
Jag är intresserad av maktpositioner och gränser mot förtryck. Att de här gränserna är så oklara, komplexa och knutna till sin kontext. Förtrycket uppstår på många nivåer och ofta är det oklart, för både förtryckare och den förtryckta, vad som faktiskt händer. I Girl har jag undersökt en situation där ett skämt går över gränsen och blir till ett övergrepp.
Kontaktuppgifter
Mejl: jonuzi@gmail.com
Inte panik – oro och förhoppningar inför framtiden
Vad gör man när det inte finns något att göra? Åker barmarkspulka efter en bil, kanske. Jobbar ihop pengar som kan vara bra att ha. Sitter och dricker och snackar framtidsdrömmar och realiteter med kompisarna. En film om förhoppningar inför vuxenlivet och om den ständigt hotande meningslösheten.
13 min. Rek. för åk 9/gymn.
Regissören Elisabeth Marjanovic Cronvall om sig själv
Jag heter Elisabeth Marjanovic Cronvall och är född i Huddinge 1983 av svensk mamma och kroatisk pappa. Jag gick ut Filmhögskolan 2009 och sedan dess driver jag filmproduktionsbolaget MDEMC med regissören och producenten Marta Dauliute.
Min kortfilm Inte panik var guldbaggenominerad 2011 och vann pris för bästa svenska kortfilm på Uppsala internationella filmfestival 2010. Min och Marta Dauliutes dokumentär Second Class skapade diskussion i både Sverige och Litauen och hade internationell premiär på Hot Docs filmfestival i Toronto maj 2013.
Jag är adjungerad styrelseledamot i Oberoende Filmares Förbund sedan 2012.
Kontaktuppgifter
Mejl: elisabeth@mdemc.se
Kom närmare – den ömtåliga kärleken
Ett ungt par vaknar tillsammans om morgonen, smeksamma och synbart förälskade. Men skenet kan uppenbarligen bedra, för killen häver ur sig att han inte är kär i tjejen och stämningen förvandlas omedelbart. En liten film om våra behov av närhet, ömhet och bekräftelse – och hur lätt de kan förväxlas med kärlek.
5 min. Rek för åk 7/8/9/gymn.
Regissören Maria Eriksson om sig själv
Jag heter Maria Eriksson, är född 1986 och uppvuxen i Göteborg. Jag är regissör och manusförfattare, utbildad vid Stockholms dramatiska högskola. Mina kort-och novellfilmer har visats på både SVT, Folkets bio och filmfestivaler i Sverige och utomlands. Flera av filmerna har även vunnit priser på bl a Novemberfestivalen, UngVERA och Porsche Awards.
Mina filmer är skådespelardrivna och visar det mellanmänskliga beteendet i våra relationer. Jag berättar återkommande om unga kvinnor och deras förhållande till kärlek, vänskap och familj. Och om de egna - och samhällets - förväntningar på dessa relationer.
Förutom att skriva och regissera mina egna filmer arbetar jag även med casting och att undervisa i film.
Kontaktuppgifter
Mejl: erikssonmaria86@gmail.com
Skrapsår – kompisskap och tristess på bakgården
I en övergiven fabrik hänger traktens unga – de som inte spås någon ljusnande framtid i varslens och nedläggningarnas Sverige. De röker, de för fragmentariska samtal om obetydliga saker och när de hittar nåt att slå på så slår de på det. En film om tristess, konsten att fördriva tid och om vikten att behålla sin nyfikenhet inför sina medmänniskor.
22 min. Rek. för åk 8/9/gymn.
Regissören Gabriela Pichler om sig själv
Jag heter Gabriela Pichler, är född 1980 och är en blandning av förorten Flemingsberg och skånska landsbygden, Bosnien och Österrike. Jag är utbildad regissör på Filmhögskolan i Göteborg. Skrapsår var min examensfilm från skolan. Filmen vann en guldbagge för bästa kortfilm 2010.
Redaktörens tillägg: Gabrielas långfilmsdebut är den hyllade Äta sova dö som tog storslam på Guldbaggegalan 2013.
Kontaktuppgifter
Vill ni komma i kontakt med Gabriela Pichler går det bra att göra det via Film i skolan.
Publicerad 12 augusti 2015