Filmpedagogik

Foxfire

Foxfire är en av de berättelser som ingår i Svenska Filminstitutets stora skolbioprojekt Boken på duken – en satsning på film som läsfrämjare i skolan. Boken av Joyce Carol Oates och filmen av den franske regissören Laurent Cantet är tillsammans ett inspirerande material för roliga läs- och skrivövningar i klassrummet och samtidigt en stark berättelse om våld, vänskap och uppror. Rek. för 7 - gymnasiet.

Foxfire

Om berättelsen

Joyce Carol Oates är en av vår tids mest produktiva författare, hyllad för sina träffsäkra skildringar av det amerikanska samhället och ett namn som ständigt dyker upp i de årliga Nobelprisspekulationerna. Foxfire –en tjejligas bekännelser är hennes berättelse om några tonårstjejer som under ledning av den karismatiska Legs Sodovsky bildar en liga som med olika medel protesterar mot orättvisorna i det patriarkala samhället.

Historien utspelar sig i en amerikansk småstad på 50- talet men har nedslående många likheter med vår tid. Än i dag får unga tjejer finna sig i att betraktas som sexobjekt, än i dag tillhör våldtäkter och kvinnomisshandel vardagen världen över.

Men hur långt har man rätt att gå för att sätta stopp för missförhållanden? Hur skyldig är den enskilda individen i ett samhälle där förtrycket är strukturellt? Har man rätt att själv bruka våld för att förhindra våld? När övergår den politiska handlingen i en jakt på adrenalinkickar? Och hur tar man sig ur ett gäng utan att straffas? Foxfire ställer många viktiga frågor på sin spets och den gör det i den litterära formen av en fragmentariskt sammanfogad krönika, där gamla minnesanteckningar, nutida minnen och reflektioner över händelserna flätas samman på ett spännande sätt.

Joyce Carol Oates bok har filmatiserats tidigare men det är först nu, i och med att den franske regissören Laurent Cantet (uppmärksammad för Mellan väggarna, en film som utspelar sig i en samtida fransk skolmiljö) tagit sig an berättelsen som den verkligen kommer till sin rätt på duken. Filmen är tajtare, enklare och renare i sin struktur än boken. Den tonar också ned de brutalaste scenerna utan att för den skull ge avkall på det feministiska budskapet.

Skriv ut