Filmpedagogik

Matilda

Matilda är en av de berättelser som ingår i Svenska Filminstitutets stora skolbioprojekt Boken på duken – en satsning på film som läsfrämjare i skolan. Boken av Roald Dahl och filmen av Danny De Vito är tillsammans ett fantastiskt inspirerande material för roliga läs- och skrivövningar i klassrummet. Rek. för åk 2-5, beroende på när eleverna bedöms kunna läsa textremsorna

Matilda

Om Berättelsen

Matilda är den amerikanske regissören och skådespelaren Danny De Vitos filmatisering av Roald Dahls klassiska berättelse om den hyperintelligenta flickan som råkar födas in i fel familj. Medan mamma, pappa och storebror är lata, dumma och älskar att titta på TV föredrar Matilda att läsa böcker och suga i sig kunskap. När hon börjar skolan öppnas en ny värld för henne och hon upptäcker också att hon har magiska krafter. Dessa använder hon för att ge igen för alla elakheter hon tvingats utstå men också för att hjälpa dem hon älskar.

Matilda är en fantastisk berättelse i ordets alla bemärkelser – en skruvad komedi, en grym saga och en studie i barnpower. Den är dessutom en kärleksfull hyllning till böckernas magiska värld och ger uppslag till en mängd roliga läs- och skrivfrämjande övningar.

Skriv ut